LEUVEN: GEMEENTERAAD LIVE Voorlopig Geen parkeerfaciliteiten voor zorgverstrekkers

Open Vld pleit ervoor om handelaars parkeerfaciliteiten toe te kennen in het centrum van Leuven. “In Elsene krijgen handelaars die een zaak hebben in de stad maar niet in de stad wonen een bewonerskaart”, aldus Rik Daems van Open Vld. Ook over een parkeersysteem voor zorgverstrekkers werd een debat gevoerd in de gemeenteraad, op vraag van N-VA. Daar heeft zowel de meerderheid als de oppositie oren naar, al werd het uiteindelijk verworpen nadat de oppositie verder wou gaan dan de meerderheid in het voorstel en de stemming vroeg, die ze verloor. “Verworpen”, aldus burgemeester Tobback. Het voorstel om handelaars een bewonerskaart te geven, kan op nog minder bijval rekenen bij het schepencollege. 

Zowel schepen Devlies en burgemeester Louis Tobback zijn niet te vinden voor het voorstel van Open Vld om handelaars een bewonerskaart toe te kennen, terwijl ze niet in Leuven wonen. “Wie niet in de stad woont, krijgt geen bewonerskaart. Dat is de regel. Ook studenten die hier op kot zitten, krijgen geen bewonerskaart”, zegt schepen Carl Devlies (CD&V). “Handelaars stonden vroeger de hele dag voor hun eigen deur. Eigenlijk hadden ze die plaats aan hun klanten moeten laten maar ze gingen er zelf staan”, voegt Louis Tobback er nog aan toe. “Ik vrees dat we gaan eindigen zoals in Nederland. Daar moet men zelfs betalen om de fiets te parkeren.”

Warme maaltijden

Ook over parkeerfaciliteiten voor zorgverleners zoals bijvoorbeeld dokters en thuisverpleging werd een debat gevoerd in de gemeenteraad. N-VA stelt voor dat Leuvenaars die zich solidair tonen en toelaten dat zorgverleners kort parkeren voor hun garage die kans ook zouden krijgen. “Het is een idee dat uit de zorgsector komt”, aldus N-VA. “In Gent loopt al een proefproject met een website en een ambtenaar. In deze financieel moeilijke tijden is dat misschien moeilijk maar een alternatief is een een universele sticker die mensen vrijwillig op hun garagepoort aanbrengen. De zorgverstrekker kan zich kenbaar maken door een sticker in de wagen.” De oppositie steunt N-VA in het voorstel. “Wij zullen dit graag goedkeuren”, klinkt het bij Open Vld. Vlaams Belang wijst er ook op dat de behoefte aan zorgverstrekking toeneemt gezien het stijgende aantal oudere mensen die in de stad komen wonen. De meerderheid staat positief tegenover het voorstel. “Maar dat moet ook gelden voor mensen die niet erkend zijn door het RIZIV zoals bijvoorbeeld mensen die warme maaltijden naar de mensen brengen”, zegt burgemeester Louis Tobback. Over de praktische uitwerking bestaat nog wel onenigheid tussen meerderheid en oppositie. Dat leidde tot een discussie en zelfs de stemming die slecht afliep voor de oppositie. “Verworpen”, aldus burgemeester Tobback. “Onnozel gedaan. Voila!”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel