LEUVEN: Formula Group T haalt top 10 met uitmuntend Businessplan

Formula Group T, de groep Leuvense studenten die een week geleden naar Groot-Brittannië vertrok om daar deel te nemen aan de grootste studentencompetitie ter wereld, is terug in het land. Met hun zelfgebouwde elektrische racewagen behaalden ze enkele mooie resultaten op het circuit van Silverstone (Engeland) maar ze hadden ook enkele tegenslagen. Ze haalden uiteindelijk een 50e plaats van de 91.

De Formula Student Competitie is een competitie die op het lijf geschreven is van zowat elke ingenieur. Elk aspect van het ingenieurswezen wordt beoordeeld. Met de zelfgebouwde elektrische wagen gaan de studenten tot bij de jury die de wagen beoordeeld op vlak van productiekost, design van de wagen en het opgestelde businessplan. Dit jaar scoorde Formula Group T tijdens de wedstrijd op het F1-circuit in Silverstone (Engeland) hoog op deze vlakken, met een uitmuntende 10e plaats voor de presentatie van hun businessplan.

Teamleider Bram op’t Roodt aan het woord: “We naar hier gekomen om goede resultaten neer te zetten. Op de statische evenementen, zoals het verdedigen van een businessplan of het design van de wagen, zijn we daarin zeker geslaagd. Met een 10e plaats ‘over all’ voor ons businessplan zijn we meer dan tevreden. Jammer genoeg hebben we pech gehad dat er op het laatste moment problemen optraden met onze vermogenselektronica. Door deze problemen zijn we er niet in geslaagd de dynamische proeven af te leggen.”

Toen Formula Group T aan de dynamische evenementen wilde beginnen liep het echter fout. Door problemen met de vermogenselektronica, kon de wagen niet meer starten. Met man en macht werd gezocht naar een mogelijke oplossing om de wagen op tijd terug rijdend te krijgen.

Piloot en ex-teamleider Joris Aerts: “De problemen die zijn opgedoken zijn ons niet onbekend. Ook vorig jaar, toen ik teamleider was, hebben we te maken gehad met EMI (elektromagnetische interferentie). Het is één van de meest onvoorspelbare en moeilijkste problemen die in de industrie voorkomt, waarbij de ene elektronische component de andere verstoort. Ze zijn op te lossen, maar dat is niet op enkele dagen gebeurd. We hebben dag en nacht gewerkt om de problemen toch te overwinnen voor het einde van de wedstrijd, maar dat is ons jammer genoeg niet gelukt. Door het vriendschappelijke karakter van de wedstrijd hebben we wel hulp gehad van vele andere teams, waaronder ook het team van Delft, dat de wedstrijd uiteindelijk gewonnen heeft.”

Formula Group T werkt nu keihard aan hun wagen om hem tot in de puntjes in orde te krijgen voor het officieuze wereldkampioenschap in Hockenheim (Duitsland) over twee weken. Daar hopen ze mooie resultaten neer te zetten voor zowel de statische als de dynamische evenementen. De wedstrijd begint op 29 juli en je kan alles volgen op www.formulagroupt.be of www.facebook.com/formulagroupt .

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel