LEUVEN: Finale van Leuvense duurzaamheidsquiz

Op dinsdag 25 november 2014 vindt de grote finale van de Leuvense duurzaamheidsquiz plaats. Vier klassen van evenveel Leuvense basisscholen gooien al hun kennis over milieu en duurzaamheid in de strijd voor een leuke prijs. De quiz kadert in CONDOR, het milieuzorgproject voor scholen van de stad Leuven.

De duurzaamheidsquiz wil leerlingen op een leuke manier sensibiliseren voor verschillende aspecten van milieu en duurzaamheid. De quizvragen zijn geformuleerd op maat van de leerlingen en sluiten nauw aan bij hun leefwereld. Door antwoorden te zoeken en te bespreken in de klas, kunnen kinderen actief meewerken aan concrete oplossingen voor milieu- en duurzaamheidskwesties.

Alle klassen van de derde graad van de Leuvense basisscholen konden deelnemen aan de quiz. Maar liefst 17 klassen van 9 Leuvense scholen gingen de uitdaging aan. De voorronde vond plaats van 3 tot 12 november in de klassen zelf. Elke deelnemende klas kreeg een set van 30 meerkeuzevragen en 5 opzoekvragen. De meerkeuzevragen gingen over erg gevarieerde en voor kinderen boeiende onderwerpen en bevatten ook heel wat weetjes over Leuvense initiatieven of het Leuvense beleid. Via de opzoekvragen kwamen leerlingen terecht op boeiende websites met schatten aan informatie over duurzame ontwikkeling.

De grote finale vindt plaats op 25 november 2014 van 10.00 tot 12.00 uur in auditorium Tweebronnen. De vier klassen, van vier scholen, die het beste scoorden in de voorronde worden in groepjes verdeeld en strijden voor de overwinning. De deelnemers moeten niet alleen denken, maar ook doen: meerkeuzevragen, kruiswoordraadsels, woordzoekers, actievragen … wisselen elkaar af. Voor de beste drie groepjes en voor al de deelnemende klassen ligt er een leuke prijs klaar. 
Wij nodigen je graag uit op de prijsuitreiking om 11.30 uur.

De laureaten van dit jaar zijn:

·         Klas 5A van basisschool Hertog Karel van het Gemeenschapsonderwijs

·         Klas 5B van Vrije Basisschool Vlierbeek

·         Klas F van SBLO Parkschool

·         Klas 5A van Vrije Basisschool Don Bosco

CONDOR

De quiz kadert in het milieuzorgproject voor scholen van de stad Leuven: CONDOR – Creatief Onderweg Naar Duurzaam Onderwijs in de Regio Leuven. Het project is een vaste waarde voor vele Leuvense scholen. Het is een vrijwillige samenwerkingsovereenkomst tussen scholen en stad en onderneemt zeer diverse acties in het kader van milieu en duurzame ontwikkeling.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel