LEUVEN: Esther & Fatou populair in China

Dankzij de internationale samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en de Chinese grootstad Chengdu kon het Leuvense popduo Esther & Fatou afgelopen zomer optreden in China. Met succes.
 Het Leuvense pop duo Esther & Fatou nam een grote sprong in het onbekende via een deelname aan een internationaal muziekfestival in Chengdu, de Chinese thuisstad van de panda.

Esther Artois en Fatou Jans zijn twee studenten uit Leuven en Herent die met hun tweestemmige en zeemzoete popmelodieën de publieksprijs binnenrijfden op het provinciaal muziekparcours Rockvonk 2013. Het leverde hen meteen een reis op naar China. Samen met artiesten uit de VS, Scandinavië en Japan streelden ze de oren van een enthousiast Chinees publiek.

“Het was een hele ervaring om voor zo’n exotisch publiek ver weg van huis te spelen. Niet alleen op artistiek vlak gingen onze ogen open, ook op technisch vlak hebben we geleerd waar we op moeten letten met zo’n optreden in het buitenland. Wat mij vooral bijblijft, is wel de enorme belangstelling voor Westerse muziek. Na afloop van de optredens stond men zelfs in de rij voor een handtekening”, zegt Esther.

“Via de andere aanwezige groepen zijn we ook te weten gekomen dat er andere gelijkaardige festivals bestaan die ons een podium en omkadering kunnen geven. We hebben in ieder geval de smaak te pakken om meer over de grenzen te gaan”, vult Fatou aan. Bekijk ook het Chinese avontuur van Esther & Fatou via http://vimeo.com/104380906

Sinds 2011 onderhoudt de provincie Vlaams-Brabant een nauwe samenwerking met de Chinese grootstad Chengdu. Alhoewel deze internationale samenwerking voornamelijk op elkaars lokale economische speerpunten focust, ontstaan er ook meer en meer opportuniteiten voor onze jongeren.

“De Chinese overheid nodigt elk jaar een jonge Vlaams-Brabantse muziekgroep uit om de Belgische muziek te demonstreren aan Chinese jongeren. Dit is een unieke kans voor de provincie om ook ons aanstormend talent warm te maken voor internationalisering. Vlaams-Brabant is ten slotte het kruispunt van vele werelden en daar waar onze internationale werking het toelaat, willen we zoveel mogelijk ons lokaal talent de vruchten laten plukken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur en internationalisering. “Elk jaar merken we hoe economische samenwerking deuren kan openen voor lokale creatieve sterktes en vice versa. We trachten dit beleid dan ook de komende jaren verder te zetten.”

In 2013 nam “The Herfsts” deel en in 2012 luisterde Frascati Symphonic de Chinese concertzalen op. Sindsdien toert Frascati zelfs geregeld in China.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel