LEUVEN: Dringende herstellingen in Sint-Michielskerk

De gemeenteraad keurde het dossier voor dringende herstellingswerken aan de Sint-Michielskerk goed. “De kostprijs bedraagt 600.000 euro waarvan 80 % gesubsidieerd zal worden”, zegt schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V).

De Sint-Michielskerk wordt beschouwd als de belangrijkste Jezuïetenkerk van België. De kerk staat op het hoogste punt van de binnenstad en is vooral bekend om zijn zuivere barokstijl van de voorgevel. Drie herstellingswerken zullen uitgevoerd worden, uiteraard na toekenning van subsidies.

  1. Stabiliteitswerken aan de sokkels van de kolommen van de middenbeuk. Er werd vastgesteld dat de kolommen onder te grote druk staan van het dak. Na onderzoek van de pilaren werd vastgesteld dat er scheurtjes ontstaan zijn. De pilaren zullen extra verstevigd worden om de druk te kunnen opvangen en om toekomstige problemen te vermijden.
  2. De trappenpartij aan de Naamsestraat zal gerestaureerd worden.
  3. Bij een controle van de barokke gevel (één van de 7e stadswonderen, het altaar buiten de kerk) werd vastgesteld dat enkele elementen zijn losgekomen en dreigen te vallen. Die elementen zullen verankerd worden. 

“Het dossier kreeg al een gunstig pre-advies van het agentschap onroerend erfgoed. Het dossier zal als ‘dringend’ ingediend worden om extra schade te vermijden en de kostprijs voor de toekomst niet te laten oplopen. Op doe manier hopen we de subsidies sneller te bekomen. De kostprijs bedraagt 600.000 euro waarvan 80% gesubsidieerd”, zegt schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V).

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel