LEUVEN: Drie nieuwe ‘muzikale huisdieren’ in het Depot

Met enige trots stelde Het Depot vandaag drie bijzonder talentvolle ‘artists in residence’ voor. Het gaat om Willow, Hydrogen Sea en Tout Va Bien. “Zij kunnen voor zolang wij en zij het opportuun achten, gebruik maken van de faciliteiten in Het Depot. Daarnaast kunnen zij bij de mensen van Het Depot terecht voor artistiek of zakelijk advies en kunnen zij inspiratie opdoen op de Depot-concerten of bij de vele muzikanten die dagelijks over de vloer komen in het Leuvens muziekcentrum”, zegt directeur Mike Naert.

Talent krijgt kansen in het Leuvense muziekcentrum Het Depot. Daarom verwelkomt Het Depot maar al te graag drie nieuwe ‘artists in residence’. Drie nieuwe muzikale huisdieren, zeg maar. “Naast de concertorganisatie en de educatieve poot is coaching & begeleiding een volwaardige derde peiler. Een residentiewerking is voor een door het kunstendecreet gesubsidieerde organisatie erg belangrijk om een sterke link te behouden met wat er vandaag muzikaal gebeurt. In het concertseizoen hebben we elke eerste woensdag van de maand de intussen gekende OPEN MIC avonden. De meest gekende Leuvense artieste die hier naar boven kwam drijven, is uiteraard Selah Sue, maar ook Jasper Erkens en na hem nog vele anderen werden hier opgemerkt.”

Customs

Een andere belangrijk middel om talent te ontdekken zijn de concours die samen met de provincie Vlaams-Brabant worden georganiseerd: Rockvonk voor pop- en rockartiesten en 45 Toeren voor dj’s.  “Een aantal namen die hierdoor naar boven zijn gekomen: Customs, Bodyspasm, Douglas Firs, The Devilles, Float Fall, Willow, …”, aldus directeur Mike Naert. “Eenmaal het talent gespot wordt, zijn er verschillende manieren van begeleiding. Dat kan op maat zijn, zoals de natrajecten met alle rockvonkfinalisten. Maar dat kan ook zijn in de vorm van een finalistenweekend voor dj’s of voor de rockvonkfinalisten. Tot slot is er nog talentontwikkeling. Dit is waar we echt met de artiesten aan de slag gaan en intens gaan samenwerken. Maar ook de vele informele contacten uit het verleden of met vroegere residents blijven zeer waardevol voor hen. Zo beschouwen we vorige residents AKS eigenlijk als artists in residence for life…
In dit traject hebben we verschillende partners, waar we in de toekomst ook buiten de muren van het eigen centrum willen gaan. Met de hulp van Poppunt zullen we in het voorjaar een samenwerking opzetten met de collega’s van muziekcentrum TRIX in Antwerpen en Muziekodroom in Hasselt.”

De drie nieuwe residents:

WILLOW

De band Willow, een op en top Vlaams-Brabants product, opgestart in 2008 in de rand van Brussel en daarna verkast naar het Leuvense, won in 2009 het provinciale popconcours Rockvonk en sleepte in 2010 de publieksprijs én de derde plaats op Humo’s Rock Rally in de wacht. Willow werkt al een tijdje bij ons aan de opvolger voor ‘We The Young’. De single ‘Remedy’ die het goed deed in de Afrekening van Studio Brussel, zal op die nieuwe plaat staan.

HYDROGEN SEA

Hydrogen Sea is PJ Seaux en Birsen Uçar. PJ speelt, Birsen zingt. Die combinatie zorgt voor dromerige nummers met donkere electronica. Hun single ‘End Up’ is daar een mooi voorbeeld van. Kippenvel gegarandeerd.

TOUT VA BIEN

Een piano en een stem die door vlees en bloed snijdt. Meer had de 21-jarige Mechelaar Jan Wouter Van Gestel niet nodig om het tot één van de drie winnaars van ‘De Nieuwe Lichting 2013’ te schoppen, het rockconcours van radiozender Studio Brussel waarin op zoek gegaan werd naar jong muzikaal talent. Hij werkt nu volop aan nieuwe eigen nummers. Ook Esther & Fatou blijven we nog een tijdje begeleiden. 

Foto’s: © Wouter Verplancke #leuven

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel