Leuven deelt Europese Green Leaf Award met Zweedse Växjo

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
136 Views
door Stefan Van de Weyer

Leuven is samen met de Zweedse stad Vaxjö verkozen als winnaar van de European Green Leaf Award 2018. Deze award is een erkenning van de Europese Commissie voor steden en gemeenten met minimaal 20.000 en maximaal 100.000 inwoners die inspanningen doen op vlak van ecologische duurzaamheid.

Met de European Green Leaf Award bekroont de Europese Commissie steden en gemeenten die inspanningen leveren op vlak van milieu en het stimuleren van de groei van de groene economie.

Bij de jurybeoordeling scoorde Leuven goed op verschillende vlakken zoals de participatieve aanpak van de vzw Leuven 2030 sterk gewaardeerd. Daarin werken meer dan driehonderd partners, gaande van individuele burgers tot grote multinationals, samen. Ook voor onder andere het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, het fietsbeleidsplan, inspanningen op vlak van autodelen en fietsinfrastructuur, de maandelijkse CO2-monitoring, de collectieve wijkrenovaties, de inspanningen op vlak van autodelen, de aanleg van extra groenzones, de promotie van het stadstuinieren, het afval- en waterbeheer en dergelijke kregen goede punten.

In haar motivatie wijst de jury op de sterke Leuvense focus op klimaatverandering en de reeks acties die de stad op touw zette om in 2030 klimaatneutraal te worden te bereiken. Als voorbeeld wijst men hierbij op het feit dat de stad de winsten die gegenereerd worden door middel van energie-efficiënte maatregelen omgezet in nieuwe maatregelen op vlak van groene energie. De jury prijst Leuven ook voor haar inspanningen om het publiek te betrekken bij haar klimaat- en energieprojecten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer