LEUVEN: Danny Justens (Ho.Re.Ca) pleit voor haalbare witte kassa

Danny Justens, voorzitter van Ho.Re.Ca pleit voor een haalbare witte kassa. Dat heeft hij gezegt in zijn speech op de nieuwjaarsreceptie in Salons Georges in Leuven. Justens had ook lof voor de goede samenwerking tussen de Leuvense horeca, de politie en het stadsbestuur in het dossier van de veelbesproken decibelmeter. Rector Rik Torfs zorgde voor de ludieke noot met een geslaagde speech.

Veel volk gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de federatie Ho.Re.Ca in Salons Georges in Leuven. De ideale gelegenheid ook om schepen van Handel Els Van Hoof (CD&V) in de bloemetjes te zetten voor haar inspanningen voor de Leuvense horeca. Volgende week maandag neemt Van Hoof afscheid van Leuven en trekt ze naar het federale parlement. “Ik neem Leuven mee naar Brussel”, verzekerde Els Van Hoof. Haar vervanger Erik Vanderheiden liet dan weer optekenen dat hij de lijn van Els Van Hoof wil voortzetten in Leuven.

Ook Danny Justens van Ho.Re.Ca Leuven bedankte Els Van Hoof uitvoerig en had ook woorden van dank voor vzw Oude Markt, de Leuvense politie en het Leuvense stadsbestuur. “In Leuven zijn we in de uitvoeringsfase gekomen wat betreft het installeren van de on-line geluidsmeters in de cafés en dansgelegenheden. Ik denk dat er ondertussen een 75-tal aanvragen binnengekomen zijn waarvan er een 20 tal geïnstalleerd zijn. Het regelmatig overleg met de stadsdiensten en de korpschef verloopt momenteel in de beste verstandhouding en we gaan dat zo proberen te houden.”

“Daarenboven  is er de sensibiliseringsactie, genaamd ‘De Barcode’, die tot stand gekomen is onder impuls van de VZW Oude Markt en waar onze bestuurder Evert Thys de drijvende kracht van is. Horeca  Leuven  heeft op   haar  vergadering  vorige week  beslist  om dit belangrijke initiatief mee te ondersteunen. De campagne wordt  gespreid over twee jaar met om de 4 maand de nadruk op een ander thema. Ze wordt ondersteund door o.a. de stad Leuven, de KU Leuven, UC Leuven-Limburg en uiteraard de VZW Oude Markt en Horeca Leuven. Ook Horeca Vlaanderen wil zich engageren. En er zijn zeer goede vooruitzichten om ook de ondersteuning van AB-Inbev of bij uitbreiding de hele Belgische brouwerijgemeenschap hierbij te verkrijgen. 

Dit wordt een project dat ongetwijfeld weerklank zal krijgen over heel het horecalandschap. En Leuven zal eens te meer de bakermat zijn.”

Minder lof voor de invoering voor de witte kassa en de volgens Justens te beperkte maatregelen van de nieuwe regering. “Alhoewel de nieuwe regering een aantal bijkomende maatregelen in het regeerprogramma voorzien heeft, is gebleken dat dit nog ruimschoots onvoldoende is om onze restaurants en eetcafés te laten overleven. In het verleden hebben wij altijd de komst van de witte kassa gesteund omdat men op die manier iedereen gelijkstelt voor de wet en zodoende de deloyale concurrentie en de cowboys een halt toeroept. Maar wat stellen we met verbijstering vast? Er is geen drastische verlaging van de lasten op arbeid. Uit diverse universitaire studies is immers gebleken dat het met de huidige arbeidslast onmogelijk is om een horeca- onderneming met personeel in dit land rendabel uit te baten.”

“Het probleem van de overurenis evenmin opgelost. Hierin is de regering voor een klein stuk  gevolgd, maar dit is zonder meer  een druppel op een hete plaat. En op het punt van de verlaging van BTW naar 6 % op dranken is er zelfs helemaal geen tegemoetkoming. Indien er geen bijkomende maatregelen meer zouden komen, zullen we noodgedwongen moeten besparen op personeel met ontslagen tot gevolg, zullen we onze openingsuren en –dagen moeten beperken en last but not least onze prijzen moeten optrekken. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om iedere horecaondernemer op te roepen om op 27 januari naar Brussel te gaan en deel te nemen aan de protestactie. Het gaat om het overleven van velen onder ons.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel