LEUVEN: Criminaliteitscijfers 2014minder zakkenrollerij, meer fietsen gestolen

De Leuvense politie heeft de criminaliteitscijfers van 2014 bekend gemaakt. Opvallend is dat de plaag van zakkenrollerij onder controle lijkt (-38,5 %) en dat het aantal fietsdiefstallen gevoelig is gestegen. “253 feiten meer in vergelijking met 2013. De daling in dat jaar was blijkbaar een uitzondering”, zegt korpschef Mouchaers.

Tekst: Bart Mertens/Foto: Leuven Actueel

VERMOGENSDELICTEN

Onder de noemer ‘vermogensdelicten’ vallen onder de inbraken. Opmerkelijk is de stijging van het aantal inbraken in woningen. “Het gaat om een stijging van 163 feiten”, zegt korpschef Mouchaers. “Vaak gaat het om reeksen van inbraken in een bepaalde omgeving. Gelukkig gaat het in 4 op 10 gevallen om een poging tot inbraak. Dat is eenvoudig te verklaren door het feit dat de bewoners steeds meer aandacht besteden aan betere beveiliging van hun woning. Ook de Alert-campagne die burgers oproept om verdachte toestanden meteen te melden aan de politie heeft goed gewerkt.”

Een andere opvallende trend is de opmerkelijke stijging van de fietsendiefstallen in Leuven. De studentenstad kent uiteraard een traditie van fietsdiefstallen maar in 2014 werden er 253 feiten meer gemeld dan in 2013. “Er was inderdaad een daling in 2013 maar dat was blijkbaar een uitzondering”, legt korpschef Mouchaers uit. In totaal werden er vorig jaar welgeteld 1.915 fietsdiefstallen gemeld bij de Leuvense politie.

Mooie resultaten kan de Leuvense politie voorleggen inzake het aantal feiten van zakkenrollerij. “Een sterke terugval van 38,5 %”, zegt de Leuvense korpschef. “61 daders werden gevat in 2014. Concreet gaat het om een daling van 484 feiten. Dat brengt het totaal op 903 feiten van zakkenrollerij terwijl we in 2013 nog 1.387 feiten noteerden. Een mooi resultaat.”

OVERLAST

De Leuvense politie heeft traditioneel veel aandacht voor overlast. Uit de cijfers van 2014 blijkt dat er een lichte stijging is inzake vandalisme (+39 feiten) maar het aantal meldingen van geluidsoverlast is dan weer met 40 gedaald. Het aantal meldingen van nachtlawaai is zelfs met 70 gedaald.

Ook drugs is een topprioriteit voor de politie. Het aantal overtredingen steeg vorig jaar met 66 feiten en de inzet van drugshond Joy is daar niet vreemd aan. “Het is een meerwaarde om zo’n straf beest in je rangen te hebben. We hebben ook meer acties georganiseerd om drugs actief op te sporen, vaak in het uitgaanscentrum maar ook op andere locaties”, laat korpschef Mouchaers zich ontvallen die ook graag meegeeft dat de Leuvense politie een graffitispuiter kon vatten die meer dan 100 ‘tags’ plaatste in Leuven.

VERKEER

Leuven wordt steeds veiliger zo blijkt uit de cijfers van de ongevallen in 2014. Het aantal ongevallen met dodelijke afloop daalde naar welgeteld eentje terwijl we de voorbije jaren telkens 4 doden moesten betreuren in het verkeer. “Ook het aantal verkeersongevallen met gewonden daalde in 2014. En dat terwijl er steeds meer wagens en meer inwoners zijn in Leuven. Veiligheid in het verkeer blijft altijd een prioriteit voor de Leuvense politie. Daar blijven we op inzetten, ook in 2015”, besluit korspchef Mouchaers.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel