LEUVEN: ColumnWelkom in 2014, het jaar van de waarheid

Morgen begraven we het gezegende jaar 2013. Weg ermee, op naar 2014…want dat wordt het jaar van de waarheid. Zal Bart De Wever zijn Waalse vriend Di Rupo van de troon stoten? Of is die eer weggelegd voor politiek zwaargewicht Maggie De Block? Veel vragen en voorlopig weinig antwoorden maar 2014 wordt zonder twijfel een boeiend politiek jaar.

De kerstdiner is ondertussen afgezakt naar oorden waar u liever niet wil vertoeven. Hoog tijd dus om de laatste dagen van 2013 door te spartelen en vooruit te blikken naar 2014. In afwachting van de traditionele ‘countdown’ maken we doorgaans enkele goede voornemens. Meestal verdwijnen die goede voornemens al tijdens het nieuwjaarsdiner, zo ongeveer ergens tussen de soep en de patatten. Toch wil ondergetekende u zijn goed voornemen niet onthouden. Zo heb ik besloten om in 2014 minder te klagen en minder te zagen. Dat zal enkele lezers onder u ongetwijfeld plezier doen. Dat gezegd zijnde hoop ik dat de rest van de mensheid mijn voorbeeld volgt, de zeurende actiecomités op kop. Minder verzuring, dat wens ik u allen graag toe in het nieuwe jaar dat zich op politiek vlak aandient als bijzonder interessant.

Er staan immers verkiezingen op de agenda en dat is altijd een boeiende tijd. Politici sloven zich uit om uw stem binnen te halen, de media schrijven artikels tot ze uw oren uitkomen en de televisie voert de kopstukken op in debatten die niet zelden worden herleid tot spreekwoordelijke slogangevechten. Kopstukken…het woord is gevallen. De vraag is echter wie er gaat vallen bij de federale verkiezingen. Di Rupo, de man die ons land naar eigen zeggen goed door de crisis heeft geleid? De Wever, de man die naar eigen zeggen handelt als de situatie om een dringende maatregel vraagt? Of De Block, de vrouw die niet zoveel zegt maar wel indruk maakt door haar strenge beleid inzake illegalen? Er is natuurlijk ook nog CD&V, de partij die naar eigen zeggen nog steeds staat voor stabiliteit en voor het gezin.

Voor de N-VA van De Wever wordt het alvast het jaar van de waarheid. Zijn de kiezers nog steeds mee met zijn visie op de toekomst van Vlaanderen? In politieke kringen doen zijn tegenstanders hard hun best om De Wever en co in een hoekje te duwen, maar de vraag is wat de man op de straat ervan denkt. Zijn of haar stem zal tellen in het stemhokje, los van het quasi onoplosbare vraagstuk over de toekomst van België. Voor sommige mensen lijkt de splitsing van ons kleine landje de oplossing, anderen zien dan weer heil in het behoud van België en solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië. In 2014 zullen we te weten komen wat Jan Modaal ervan denkt. Uiterst benieuwd naar het resultaat.

In afwachting nog deze bedenking: misschien was het niet onverstandig geweest om gewoon bij de Hollanders te blijven destijds. De Verenigde Nederlanden… klinkt lang niet slecht. En met onze verenigde talenten zouden we in deze economisch zware tijden zeker goede zaken kunnen doen. U mag me bij deze gek verklaren, maar uit goede bron hebben we bij Leuven Actueel vernomen dat een belangrijk Leuvens politicus ooit een gelijkaardige uitspraak liet optekenen. Geniet van een prachtig oudjaar en tot volgend jaar! Doei!

Bart Mertens 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel