LEUVEN: ColumnMarktrock, de grootmoeder aller stadsfestivals

Persbericht(je) in onze mailbox vanwege Live Entertainment, de organisator van het ‘nieuwe’ Marktrock: “Drie dagen lang kan de festivalbezoeker in de zomer van 2014 opnieuw genieten van de beste pop, rock en dance tijdens Marktrock Leuven. De moeder van alle stadsfestivals verwelkomt alvast op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 augustus 2014 deze headliners: Praga Khan, Gorki en Paul De Leeuw.” Niet van onze obligate bureaustoel gevallen tijdens het lezen van bovenstaande persmededeling. Niemand verwacht immers van Live Entertainment dat ze uitpakken met pakweg dEUS of Triggerfinger, laat staan Stromae. Dat krijg je als je jaar na jaar eerder lauwe muzikale kost krijgt voorgeschoteld.

Bij momenten denken we nog eens terug aan het oude Marktrock waar grote sterren zoals Iggy Pop, Lou Reed en James Brown het hoofdpodium op de Oude Markt onveilig maakten maar in alle eerlijkheid…dat Marktrock werd samen met één van haar legendarische oprichters begraven. Voltooid verleden tijd, mooie herinneringen ook. Dat gezegd zijnde moeten we wel toegeven dat toenmalig ‘redder in nood’ Live Entertainment bewust koos voor gratis en Belgisch.

Gratis is natuurlijk een relatief begrip want de stad Leuven pompte tot 2013 elk jaar 100.000 euro in organisator Live Entertainment. Aan alle mooie liedjes komt een einde, denken we dan. Meteen werd links en rechts de onvermijdelijke scheiding aangekondigd tussen Marktrock Leuven en Live Entertainment, zonder twijfel de natte droom van sommige Leuvense culturele boegbeelden. Maar wat blijkt? Marktrock 2014 is een feit -ook zonder toelage- en de affiche is niet slechter of beter. De headliners zouden evengoed op pakweg Wild In ‘t Park in Herent kunnen staan. Je kan je dan de vraag stellen of het verstandig was van de stad om jaar na jaar 100.000 euro toelage te geven aan Live Entertainment.

Anderzijds beweren kwade tongen dat Marktrock 2014 nu echt toe is aan de laatste stuiptrekkingen, zeker nu de ‘de nieuwe zomer van Leuven’ steeds hoger op de agenda komt te staan. Zou dat een cultureel verlies zijn voor de stad? Wellicht niet, al blijft Marktrock natuurlijk wel een grote naam die niet zonder waardig vervanger van de kalender geschrapt mag worden. Live Entertainment spreekt zelf over de ‘moeder van alle stadsfestivals’. Wij houden het liever de ‘grootmoeder aller stadsfestivals’ en grootmoeders zijn doorgaans al even op pensioen. Misschien nog een tip: zet Big Bill –stilaan de opa van de Leuvense rock ‘n roll- op de affiche. Dan wordt het ongetwijfeld nog een ‘schonen dag’ op het mooiste concertplein van het land.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel