LEUVEN: COLUMNLeuven, met of zonder schild?

N-VA Leuven lanceerde vorige week het idee om de stad Leuven extra te beveiligen met een cameraschild met nummerplaatherkenning. Correctie, N-VA herlanceerde dat idee want in januari 2013 had gemeenteraadslid Sabine Bovend’aerde (Open Vld) al voorgesteld om zo’n camera’s te plaatsen. Met zeer beperkt succes overigens, want zelfs N-VA was toen niet te vinden voor een Leuvens cameraschild. Van gedacht veranderen…het is eigen aan de mens.

Renate Hufkens en Lorin Parys van N-VA bewezen hun menselijkheid naar aanleiding van drie ramkraken in en rond Leuven. N-VA merkte ook op dat het aantal inbraken in Leuven met 30 % is gestegen sinds het begin van dit jaar. Beide fenomenen zouden volgens N-VA –en dus ook volgens Open Vld- bestreden kunnen worden met een intelligent camerasysteem. Er valt zowaar iets voor te zeggen en het is dan ook verwonderlijk dat ze niet samen aan de alarmbel trokken in deze kwestie. Met twee ben je altijd sterker dan alleen, denken we dan bij Leuven Actueel. Zonder twijfel een gemiste kans.

Dat Lorin Parys er niet beter op vond dan Louis Tobback (sp.a) aan te smeren dat hij pas in 2010 e-mail had ontdekt en dat het bijzonder jammer zou zijn als de Leuvense burgemeester pas in 2018 de intelligente camera zou ontdekken, hielp wellicht niet aan een constructief debat. Louis Tobback liet optekenen dat hij pas bereid is om intelligente camera’s te plaatsen als het parket van Leuven dat vraagt. Bovendien stelt hij zich vragen bij de privacy en meent Tobback terecht dat ramkraken doorgaans niet worden gepleegd door domoren die met hun eigen wagen komen. Het privacy-argument is aan de flauwe kant gezien de reeds aanwezige veiligheidscamera’s in het centrum van Leuven, maar intelligente camera’s zijn inderdaad nog niet slim genoeg om gestolen wagens snel op te sporen. Dat is een kwestie  van systemen op elkaar af te stemmen. Best doenbaar, mits de nodige investeringen.

En als we om de paar kilometer een snelheidscamera kunnen zetten in Leuven dan moeten intelligente camera’s op de invalswegen toch ook kunnen, niet? In afwachting van onze eerste ‘slimme foto’ wensen we u bij deze al een fijn en veilig 2015. De papieren versie van Leuven Actueel is terug in januari maar online blijven we uiteraard actief in de eindejaarsperiode, zoals steeds met de vinger aan de pols. Over de vinger aan de pols gesproken…in Mechelen haalden ze meer dan 2.000 gestolen wagens uit het verkeer en losten ze 216 misdrijven op met hun intelligente camera’s. We kregen zowaar al slechtere statistieken onder de neus geduwd.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel