LEUVEN: ColumnLang leve de politieke dynastieën

Carl Devlies (CD&V) stapt uit de nationale politiek. Finito e basta, al sluit Carl een comeback niet uit. Het nakende einde van Devlies als lid van de Kamer ontrolde zich als de kroniek van een aangekondigde politieke dood.

De voormalige staatssecretaris zag de bui al hangen toen Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy –broer van president Herman, uiteraard- zelf bekend maakte dat hij en niemand anders de 3e plaats kreeg op de federale CD&V-lijst voor Vlaams-Brabant. Daar kon Devlies –vorige keer nog lijsttrekker- allerminst mee lachen en hij weerde zich als een duivel in een wijwatervat. Naar het schijnt hebben ze nog wel enkele van die vaten staan bij CD&V.

“Het zou de eerste keer niet zijn dat de leden de volgorde op de lijst aanpassen”, klonk het strijdvaardig bij de Leuvense schepen die al 11 jaar in de Kamer zetelt. Dat bleek een kleine misrekening want sinds kort laat het reglement van CD&V niet meer toe dat de leden de volgorde wijzigen. Exit Devlies dus die de strijd verloor van Van Rompuy. Met het doekje voor het bloeden –een plaats als lijstduwer- veegde Carl Devlies zijn tranen af om vervolgens vriendelijk te bedanken voor de eer.

Het lijkt er sterk op dat de Leuvense CD&V’er het slachtoffer is geworden van een politieke dynastie. Eric Van Rompuy werd naar de federale lijst verkast omwille van neefje Peter Van Rompuy –zoon van president Herman, uiteraard- die de Vlaamse lijst zal trekken. En bijgevolg moest Devlies zich maar neerleggen bij een (bij)rol als lijstduwer. Twee keer genekt door de politieke dynastie Van Rompuy. Er zijn zo nog wel enkele in dit land: Tobback, Decroo, Michel, De Gucht, Dehaene,…er zijn nog zekerheden in het leven. Devlies hoort eigenlijk ook thuis in dat rijtje –vader Paul Devlies was ook kamerlid- maar de naam Devlies moet het blijkbaar afleggen tegen de naam Van Rompuy. Wat is het toch heerlijk om dat politiek getouwtrek in de coulissen vanop een afstand te volgen…

Voor Leuven is het ‘nationale’ afscheid van Devlies zowel een vloek als een zegen. Een vloek want het is altijd jammer als een stad een vertegenwoordiger op nationaal niveau verliest. Maar ook een zegen want nu kan Carl Devlies al zijn tijd spenderen aan zijn schepenambt. “Ik zal me nu resoluut toeleggen op mijn schepenambt in Leuven”, liet Devlies optekenen. We hopen vurig dat Devlies dat ook al deed en doet in zijn tijd als lid van de Kamer. Overigens mag niemand na de verkiezingen van 25 mei Devlies nog omschrijven als ‘Carl Cumul’ en dat op straffe van een stevige GAS-boete. U bent bij deze gewaarschuwd.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel