LEUVEN: COLUMNLaat ons eens een GAS-boete breien…

De uiterst gezellige Leuvense breigroep Urban Stitches & Words kreeg het laatst aan de stok met de politie. De reden? Hun wildbrei-actie…Want dat mag niet in Leuven. Meer zelfs, het spontaan versieren van de stadspleinen en/of straten met kleurrijke breiwerkjes valt in ons prachtig provinciaal nest voortaan onder de noemer ‘overlast’. En mensen die overlast veroorzaken, riskeren zowaar een GAS-boete.

Toegegeven, soms is dat terecht, maar voor zover ons bekend brengt een sympathiek breiwerkje geen schade toe aan de openbare ruimte. Je kan die artistieke creatieve uitingen ofwel toejuichen ofwel afkeuren, maar over kleur en smaak zijn mensen het nu eenmaal zelden eens. Gelukkig maar trouwens. Dat gezegd zijnde kon Urban Stitches & Words dus ophoepelen met hun breiwerkjes. Goede bedoelingen of niet, dergelijke wildbrei-acties moeten aangevraagd worden!

Uiteraard doet de Leuvense politie ook maar haar werk, maar hoe absurd is het dat agenten hun tijd aan dergelijke onzin moeten verprutsen? Absurd in het kwadraat als je het ons vraagt. En we kunnen ons inbeelden dat ook de Leuvense politie het behoorlijk onzinnig vindt dat ze bij momenten hun kostbare tijd moeten vullen met het verbieden van kleurrijke breiwerkjes. In zekere zin zijn de agenten op onze straten –en daar hebben we ze graag voor alle duidelijkheid- net zoals Urban Stitches & Words het slachtoffer van een GAS-wet die niet zelden haar doel compleet mist. En het voorbeeld van Urban Stitches & Words toont helaas aan dat de absurditeiten nog lang niet bestreden zijn. De vraag is nu: moet je als burger dit soort onzin blijven aanvaarden? Het antwoord is overduidelijk neen en die mening is ook de Liga voor Mensenrechten toegedaan. “Elk lokaal bestuur tekent zelf een GAS-beleid op maat uit. Als burger kan je wel degelijk inspraak hebben. Dit kan je doen via een ‘burgerinitiatief’. De Liga voor Mensenrechten heeft in samenwerking met De Wakkere Burger een praktische bundel samengesteld die van a tot z uitlegt hoe je zo een burgerinitiatief op poten zet. Hoogst noodzakelijk én haalbaar! Download het startpakket op www.mensenrechten.be en start jouw lokale actie op.” Lang geen slecht idee, lijkt ons. Soms is het trouwens beter om slechte wetten en/of regels flagrant te overtreden. Dus, breiend Leuven, verenig u en hang de stad vol met kleurrijke breiwerkjes bij wijze van protest tegen al de absurditeiten in de GAS-wetgeving, hier en elders in dit prachtige landje. 

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel