LEUVEN: ColumnGeschrapte subsidie ligt Piknik Musik zwaar op de maag

Het Leuvense schepencollege heeft beslist om de subsidie van het populaire evenement Piknik Musik te schrappen, nota bene twee weken voor de editie op zondag 27 juli in de Bruul. Organisator vzw Café Congé kan maar best kaarsjes gaan branden voor de weergoden of er hangen meteen ook donderwolken boven de tweede editie op zondag 10 augustus in het Provinciaal Domein…

Piknik Musik: tenen in het gras, enkele zomerse platen van een hippe DJ en genieten van een culturele picknick op een toplocatie. Subliem concept, met dank aan de eenvoud, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een populair gratis zomerevenement in Leuven. Bovendien kreeg Piknik Musik van de Leuvense Persclub de Jongeren Award. “Piknik Musik brengt mensen niet alleen met elkaar in contact maar ook met de stad en al haar verdoken plekjes groen. En dus moeten ‘hippe’ jongeren niet langer naar Brussel, Gent of Antwerpen om zich thuis te voelen”, klonk de motivatie van de jury. Ondanks het succes hangen er echter donkere wolken boven Piknik Musik want het schepencollege heeft beslist om de organisatie niet langer een subsidie toe te kennen. Bij heel wat trouwe bezoekers van het evenement –vooruitstrevende jongeren, hippe dertigers en cultureel geïnspireerde gezinnen- wordt de beslissing alvast niet op gejuich onthaald. “Extra stemmen gaat de huidige meerderheid er niet mee halen”, klinkt het links (vooral daar) en rechts in de Leuvense straten, ongetwijfeld met de cruciale gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in het achterhoofd.

Dat gezegd zijnde ziet Vzw Café Congé welgeteld 6.000 euro aan de neus voorbijgaan. Als de weergoden de sluizen opendraaien op 27 juli dan wachten er Piknik Musik harde tijden, zelfs in die mate dat de editie op 10 augustus in het Provinciaal Domein in gevaar zou kunnen komen. Het Leuvense stadsbestuur meent echter dat de tiener zich heeft ontpopt tot een volwassene en dat het tijd is voor Piknik Musik om op eigen benen te staan. “We hebben Piknik Musik met veel plezier een start gegeven, maar het evenement is na vijf jaar sterk genoeg om op zichzelf te staan”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). “Het gaat om een vzw die een commercieel evenement organiseert in de stad. Het stadsbestuur zal Piknik Musik wel nog logistiek steunen. Onze beslissing is vergelijkbaar met de stopzetting van de subsidie in het dossier Marktrock. In financieel moeilijke tijden telt elke euro en moet je moeilijke beslissingen nemen.”

Dat die moeilijke beslissing pas nu boven water komt, ligt vzw Café Congé zwaar op de maag. Het verlies van 6.000 euro wordt omschreven als een ramp, niet meer maar ook niet minder. “We konden niet vroeger beslissen want het dossier is pas twee weken geleden op het college gekomen”, weerlegt schepen Vansina. Over de logistieke steun valt overigens ook nog een woordje te zeggen volgens de organisatie van Piknik Musik, want op een beetje gratis stroom na moet Café Congé betalen voor de huur van sommige materialen.

Conclusie: Piknik Musik is het kind van de rekening in een besparingspolitiek die vragen oproept. Zoals daar zijn: waar ligt de grens tussen een evenement dat het imago van de stad Leuven ten goede komt en een evenement dat de stempel ‘commercieel’ krijgt? Piknik Musik en Marktrock zijn ondertussen al lid van de commerciële club, maar wat met Hapje-Tapje, het oesterfeest (9.000 euro subsidie), De Langste Tafel en nog heel wat andere evenementen die flirten met de ‘commerciële grens’? Is het in financieel moeilijke tijden verantwoord om 25.000 euro subsidie te pompen in De Langste Tafel, een evenement dat amper 1.000 bezoekers op haar conto mag schrijven? Piknik Musik ging met 6.000 euro subsidie zonder moeite over dat bezoekersaantal heen en Hapje-Tapje is met 50.000 bezoekers één van de Leuvense kampioenen. Om het in Tour de France-termen te zeggen: hors catégorie met ocharme 3.000 euro subsidie. Schepen van Middenstand Els Van Hoof nuanceert: “De Langste Tafel promoot, net zoals Hapje-Tapje, Leuven als handelsstad maar genereert wel inkomsten via het geld dat bezoekers betalen voor hun maaltijd. Dat geld herinvesteren we om Leuven op de kaart te zetten als shoppingstad. De Langste Tafel heeft dus geen commerciële winstdoelstelling. Hapje-Tapje ook niet trouwens. Overigens, De Langste Dag krijgt ook 25.000 euro subsidie van de stad Leuven. Ik maak er een erezaak van om evenementen die Leuven promoten als shoppingstad te blijven ondersteunen.” Terecht, beste schepen, zeer terecht.

Of het even terecht is dat Piknik Musik de subsidie verliest, is nog maar de vraag. Kent u nog een ander gratis ‘commercieel’ evenement waar u eigen drank en eten mag meebrengen op het terrein? Akkoord, net dat gegeven maakt het concept van Piknik Musik behoorlijk uniek maar met één drankstand voor eigen rekening gaan de organisatoren geen tonnen verdienen aan Piknik Musik. Maar het zijn financieel moeilijke tijden en als elke euro telt dan is 6.000 euro een welgekomen besparing voor de stad Leuven. Misschien is de kas van de stad dan toch leger dan we dachten. We hopen vurig dat we ongelijk hebben. En met datzelfde vuur branden we een kaars voor een zonovergoten Piknik Musik want het zou werkelijk zonde zijn om zo’n mooi evenement te verliezen op de Leuvense zomerkalender. Of om het in culinaire termen te zeggen: het zou heel wat Leuvenaars zwaar op de maag liggen.

Bart Mertens 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel