LEUVEN: COLUMNGeniet van het leven want het is er maar even

2014 is zo goed als voorbij. Nog even de feestdagen overleven en we zijn er weer bij in 2015. Dat geluk is niet voor iedereen weggelegd. In 2014 moesten we in dit prachtige landje helaas afscheid nemen van heel wat fijne mensen: Johnny White (67), Jan Hoet (77), Gerard Mortier (70), Jean-Luc Dehaene (73), Jos Ghysen (88), Jean Walter (92), Piet Van Eeckhaut (74), Ward Ruyslinck (85), Wim Schamp (60), Luc De Vos (52)…allen monumenten in hun vakgebied. Te vroeg, de dood komt altijd te vroeg. Dat was ook het geval voor ondernemer Jef Driesen (67) uit Holsbeek.

Laatstgenoemde doet wellicht minder belletjes rinkelen dan de andere namen in het lijstje maar is even onvervangbaar als de bekende mensen die ons vroegtijdig verlieten in 2014. De dood kent rang noch stand en is voor iedereen even hard. Nu vraagt u zich ongetwijfeld af waarom we Jef Driesen expliciet aanhalen. Wel, Jef Driesen was een selfmade man, een harde werker, een ondernemer die in 1984 op jonge leeftijd met veel ambitie op zichzelf begon en Roomcentrale Driesen uitbouwde tot een succesvol familiebedrijf dat al vele jaren de referentie is voor grondstoffen voor bakkerijen en voedingswaren voor de horeca. Jef Driesen maakte van Roomcentrale Driesen een begrip. Het kostte hem ongetwijfeld bloed, zweet en tranen.

Wat ons betreft is niet Jan Hoet of Luc De Vos de betreurde van het jaar maar wel Jef Driesen. De eenvoudige jongen die zich opwerkte tot een geslaagd ondernemer is in tijden van crisis en besparingen een voorbeeld voor ons allen. Door hard te werken, kom je vooruit in het leven. Laat Jef Driesen het symbool zijn voor alle KMO’s, kleine zelfstandigen en hun medewerkers die ondanks de moeilijke economische tijden dag na dag alles blijven geven om de welvaart in ons land op een aanvaardbaar niveau te houden. Ja, er staan ons allen zware besparingen te wachten maar laat dat vooral geen reden zijn om al te vaak het land plat te leggen met stakingen.

Overigens, ons buikgevoel zegt dat het ‘recht op werken’ qua populariteit aan een stevige inhaalbeweging is begonnen op het ‘recht op staken’. Als die evolutie zich in de toekomst vertaalt in een daling van het aantal leden bij de vakbonden dan moeten de hoge heren bij die vakbonden dringend eens nadenken over het gezegde ‘jezelf in de voet schieten’. Dat gezegd zijnde wensen we u allen fijne feestdagen en een succesvol 2015. Geniet van het leven want het is er maar even. Johnny, Jan, Gerard, Jean-Luc, Jos, Jean, Piet, Ward, Wim, Luc én Jef kunnen het weten en wensen u ongetwijfeld hetzelfde vanuit hun laatste rustplaats.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel