LEUVEN: COLUMNEn toen overklaste Horst de rest…

Er zijn zo van die momenten dat je denkt: boem paukeslag, los erop. Het meest recente wapenfeit wat dat betreft is Horst Festival. De ingrediënten bleken eenvoudig doch geniaal: een toplocatie en een kruisbestuiving tussen muziek, architectuur en andere kunstdisciplines. Het resultaat liet dan ook niet op zich wachten. Nog voor de start van het tweedaagse festival waren alle tickets de deur uit. Ruim 2.000 enthousiaste bezoekers, ‘il faut le faire’ als debutant in festivalland.

Nochtans hadden de organisatoren –jonge creatieve geesten uit Leuven- de lat voor zichzelf  behoorlijk hoog gelegd. Een festival organiseren in een beschermd monument…nogmaals, ‘il faut le faire’. Wat dat betreft moet je uiteraard kunnen rekenen op een gezonde dosis vertrouwen van ‘de overheid’ om het maar even in een algemene term te omschrijven. Wel, de jonge wolven achter Horst Festival kregen dat vertrouwen van de gemeente Holsbeek, erfgoedorganisatie Herita en het Agentschap Natuur en Bos. Een pluim op de hoed van voornoemde instellingen omdat ze jonge mensen met frisse ideeën een kans wilden geven. De beroemde Leuvenaar LP vroeg zich onlangs naar aanleiding van de eeuwige discussies over de zin en onzin van Marktrock op Facebook af waar de jongeren met leuke ideeën zitten in Leuven. Wel, beste LP, ze zitten niet meer in Leuven, ze zitten aan het Kasteel van Horst. En waarom zitten ze in Horst? Omdat ze daar welkom waren…

Conclusie: Horst Festival was een schot in de roos. Toplocatie, sterke programmatie, cross-over tussen verschillende kunstdisciplines en vooral een goede ‘feel’ van wat echt leeft bij de jeugd. Het beste bewijs daarvan was de aanwezigheid van enkele prominente namen uit de muziekscène. Enkele DJ’s van Studio Brussel bijvoorbeeld maar ook Chokri van Pukkelpop om er maar eentje te noemen. En dat was niet omdat hij fan is van De Rode Ridder, al willen we natuurlijk niet uitsluiten dat Chokri wel eens een strip van De Rode Ridder ter hand neemt. Dat gezegd zijnde, het verschil tussen Marktrock en Horst? In Leuven is het festival erfgoed en in Horst is de locatie erfgoed. Boem paukeslag, los erop.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel