LEUVEN: ColumnEconomische crisis, kommer en kwel of toch lichtpuntjes aan het eind van de tunnel?

Een mens kan tegenwoordig geen krant openslaan of de televisie aanzetten of hij wordt rond de oren geslagen met onheilsberichten over de gevolgen van de economische crisis. Laat het bij deze duidelijk zijn dat onze economie huilt…

Waar vallen de zwaarste klappen? Zonder twijfel bij KMO’s.  Ruim de helft zag de omzet in 2012 dalen, in sommige sectoren zelfs tot 21 % minder. Het gevolg laat zich raden: 16.000 jobs overboord! Vooral probleemsectoren zoals horeca (-6,6 %!!!), bouw (-1,3 %) en industrie (-0,5 %) werden geconfronteerd met een daling van de tewerkstelling. De schade in de industrie lijkt nog mee te vallen maar als je weet dat er de voorbije vijf jaar liefst 47.000 jobs sneuvelden in die sector dan weet je hoe laat het is.

Misschien wel te laat om een tegenoffensief in te zetten tegen de goedkope arbeid in/uit Oost-Europa of het Verre Oosten. Als je weet dat een arbeider in Roemenië exact dezelfde taak uitvoert voor het Tiense bedrijf Bosch voor 4 euro per uur tegenover  25 euro in Tienen dan is de rekening voor het management snel gemaakt. Of met andere woorden: ons eigen alom geprezen economische winstmodel doet ons de das om. Ooit –niet eens zo lang geleden- was een welgestelde Oost-Europeaan blij dat hij een in West-Europa geproduceerde wagen kon aanschaffen terwijl zijn minder welgestelde broeders maar wat blij waren dat ze in onze streken hun boterham konden komen verdienen, onder meer in de bouw, zodat ze op termijn ook zo’n auto konden kopen. Zijn we nu stilaan op weg naar de omgekeerde wereld? Ik hoor het mijn grootvader nog zeggen: pas maar op als de grenzen opengaan… Om een dagdagelijks voorbeeld te geven: op een werf anno 2014 hoor je Pools, Roemeens en weet ik wat nog allemaal maar geen woord Vlaams tenzij je het geluk hebt de werfleider tegen het lijf te lopen.  Welkom in de nieuwe economische wereld.

Is het allemaal kommer en kwel? Neen, want er is ook goed nieuws voor de KMO’s in ons land. In 2013 steeg de tewerkstelling terug en kwamen er bijna 10.000 jobs bij. Toch enige nuancering want die jobs situeren zich vooral in de dienstensector. Vlaams-Brabant scoort bijvoorbeeld erg hoog met 16,5 % van de tewerkstelling in hoogtechnologische jobs in ons land. Leuven laat zich dan weer opmerken met een mooi percentage van 9 % in de wetenschappelijke sector. Hoopgevende cijfers voor hoogopgeleiden in onze regio en in zekere zin ook voor minder hoog opgeleide mensen want volgens specialisten zou 1 job in de hoogtechnologische sector goed zijn voor 4 extra jobs in andere sectoren in dezelfde regio. En toch vreest ondergetekende dat het kalf al een heel tijdje verzopen is in ons land voor de zware industrie.

Of er zou als bij wonder een wit konijn moeten opduiken in de politiek met een wondermedicijn tegen hoge loonkosten, de kosten van de vergrijzing en de stijgende energieprijzen. Misschien zit er nu ergens in pakweg China wel een zakenman –wie weet wel een Vlaming- in zijn kantoor te denken: ‘hou jullie daar in arm Vlaanderen maar bezig met groene energie en hoge loonlasten, ik zal ondertussen hier de boel draaiende houden en nog meer winst maken’. Of het een ethisch correcte houding is tegenover werknemers en onze planeet  is een andere discussie, maar daar ligt die Vlaming in China wellicht niet wakker van. Chinees leren, daar ligt hij wellicht wel wakker van…

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel