LEUVEN: COLUMNDe V van Veel getier

Het nieuwe federale parlement nam voor de Verandering eens een Vlammende start. Vooral kersVers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kreeg het behoorlijk warm, want hij werd gesignaleerd op een Viering van Bob Maes, de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO).

Het klopt dat Maes bij de beVrijding van België in 1944 werd opgepakt en een jaar in Voorhechtenis zat. Hij speelde zijn burgerrechten kwijt Voor 20 jaar en richtte in 1950 de omstreden Vlaamse Militanten Organisatie op. Na een Vijftal jaar scheidden de wegen van VMO en de Volksunie. Begin jaren ’70 werd VMO door Maes ontbonden. Daarna werd Maes senator Voor de Volksunie. Nog later koos hij Voor N-VA. Absoluut geen onbesproken man, maar ondertussen wel een knakker van 90 jaar die jarenlang rechtsgeldig senator was Voor de Volksunie na de ontbinding van VMO. Een doodzonde van Francken die roept om zijn ontslag zoals Vooral de Franstalige oppositie eiste? Lichtjes oVerdreVen lijkt ons, maar daarmee was de storm nog niet gaan liggen. 

Onder meer Laurette Onkelinx -fractieleidster Van de PS- bleef uithalen naar Francken naar aanleiding van enkele oude uitspraken op Facebook en in e-mails. Francken is er inderdaad de man niet naar om zijn mening te Verbloemen, maar een bewezen racist? Onkelinx, die zich ondertussen naar de bijnamen Latourette Onkelinx en Laurette Mitraillette had geschreeuwd, bleef het ontslag van Francken eisen. “Met u staat er een racist aan het hoofd Van het departement Asiel en Migratie”, aldus Onkelinx. Een brug te Ver lijkt ons. Ook politicoloog Carl DeVos Van UGent meent dat Onkelinx een grens heeft oVerschreden en dat de PS alle zin voor proportie heeft verloren. Is de PS een Slechte Verliezer? Zou wel eens kunnen. Francken kreeg de steun Van zijn partij, onder meer van Zuhal Demir, zelf Van Turks-Koerdische origine. “Ik ben bezig met de problemen Van deze eeuw”, liet Bart De WeVer ook nog optekenen nadat Theo Francken zijn excuses had aangeboden in het parlement. Die werden door de PS niet aanVaard. De lieVe Vrede was Ver te zoeken…

De V daarentegen was des te meer aanwezig bij de eedaflegging. Als je N-VA dan toch iets wil aanwrijVen bij het begin van deze regeerperiode dan is het wel dat ze dringend moeten stoppen met het V-teken te ‘gebruiken’. Laat die eer aan de Bono’s Van deze wereld. Dat gezegd zijnde laat ik u allen met de hoop dat de nieuwe regering erin zal slagen Veel jobs te creëren zonder het sociale aspect uit het oog te Verliezen. Met de kleine v van veel vooruitgang, voor iedereen als het even kan.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel