LEUVEN: COLUMNDe middenstand regeert het land (niet meer)

De middenstand regeert het land, beter dan ooit tevoren…Die woorden van wijlen Luc De Vos (Gorki) lijken anno 2015 behoorlijk achterhaald. De media maken de laatste tijd melding van de ene sluiting na de andere, ook in Leuven. Beauty Club Vranckx, Elektro Van Praag,… En als we de studie van IDEA Consult mogen geloven dan gaan er nog handelszaken volgen.

Consultant Willem de Laat: “Er gaan nog meer zelfstandigen én ketens sneuvelen in de toekomst!” Voorlopig blijft de verkoop via websites op het internet in onze provincie nog steken op 4,1 % maar daarmee spant Vlaams-Brabant wel de kroon in ons land. Nederlander Willem de Laat waagt zich aan een kleine voorspelling. “In Nederland bedraagt het percentage e-commerce al 16 %. Neem het van mij aan…Vlaanderen zal volgen, met Vlaams-Brabant op kop.”

Tel daarbij de grote concurrentie van mastodonten en gedrochten zoals bijvoorbeeld Uplace en je weet dat de traditionele middenstand het land niet meer regeert. Zelfs de ketens voelen de op winst beluste adem van de Neo’s en aanverwanten van deze wereld. Een verloren oorlog? Enkel handelaars die zichzelf heruitvinden, zullen de strijd overleven. Leuven biedt wat dat betreft kansen want de stad blijft de grootste aantrekkingskracht uitoefenen op consumenten in onze provincie. Dat gezegd zijnde, is het duidelijk dat het beleid van de politiek heeft gefaald. Ondanks de inzet op kernwinkelgebieden groeiden de shoppingcentra in de periferie. Niets doen is niet langer een optie. Zowel het Leuvense stadsbestuur als de hogere overheden moeten beseffen dat het vijf na twaalf is, om niet te zeggen half één.

Tot slot draagt ook de consument zelf een verantwoordelijkheid in de ondergang van de traditionele zelfstandige. Ja, we kopen liever op het internet want dat bespaart ons een verplaatsing –waar moeten we parkeren, meneer?- en enkele euro’s. Ja, we kopen liever in die keten langs de grote baan –parkeren aan de deur he meneer- en de onpersoonlijke service stoort ons voor geen meter. En zo werken we met zijn allen vrolijk mee aan een stad zonder persoonlijkheid, een stad zonder ziel. Kom ons binnen tien jaar niet vertellen dat Leuven een dode stad is geworden…Dat geldt voor handelaars, politici én consumenten. Ondergetekende zal u allen vlotjes doorsturen naar de baanwinkel. Misschien hebben ze daar wel een productje of twee in huis om uw klaagzang te verdrijven.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel