LEUVEN: COLUMNCarnaval vette kluif voor nieuwe schepen

De Leuvense handelaars zijn niet blij met de carnavalsstoet die traditioneel op zaterdag door de stad trekt. Toch haasten de handelaars zich om te stellen dat ze niet tegen carnaval zijn in Leuven. Integendeel, ze verwelkomen de kleurrijke stoet met open armen maar dan wel op zondag.

Om hun protest kracht bij te zetten, lieten de handelaars onder de vlag van Leuven Handelt! stickers drukken met de boodschap ‘Carnavalsstoet in Leuven? Ja natuurlijk, maar liefst op een zondag’. Ondervoorzitter Luc Caubergh van Leuven Handelt! liet meteen optekenen dat carnaval de Leuvense handelaars inkomsten kost. “Zaterdag is de belangrijkste dag voor de handelaars. De stoet veroorzaakt overlast en is allesbehalve bevorderlijk voor de Leuvense handel. Al van ’s morgens vroeg worden straten afgezet. Bovendien worden twee parkings in de binnenstad na de middag afgesloten. Tenslotte, de stoet maakt vreselijk veel lawaai, in die mate zelfs dat de winkeliers hun klanten in de winkel nauwelijks of helemaal niet kunnen verstaan. Zowel voor de handel als de horeca is een stoet op zondag dan ook een betere oplossing.”

Tja, er valt iets voor te zeggen. Anderzijds de stoet lokt vele duizenden toeschouwers naar de binnenstad die er op een normale zaterdag niet voor kiezen om naar Leuven af te zakken. Je zou je de vraag kunnen stellen of er geen enkele van al die boze handelaars er een opportuniteit in zou zien om tijdens een carnavalsstoet op zondag toch de deuren van hun winkel open te gooien. Dat gezegd zijnde lijkt een stoet op zondag nog niet voor morgen in Leuven, want keizer Guido Hendrickx zweert trouw aan een stoet op zaterdag. “Onmogelijk! De vele buitenlandse groepen uit Duitsland en Nederland zouden dan hun kat sturen. En wanneer kan je handel drijven? Toch als er veel volk in de stad is, niet? Ach, ik heb het sinds 1982 nooit anders geweten dat die kritiek om de zoveel tijd opnieuw de kop opstak”, aldus de keizer van het Leuvense carnaval.

Conclusie? Handelaars en carnavalisten staan lijnrecht tegenover elkaar in deze kwestie. Geen cadeau voor kersvers schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) die de hete aardappel krijgt doorgeschoven. De handelaars verwachten immers een duidelijk standpunt van hem en gaan zich niet tevreden stellen met een ‘ja, maar’ of ‘nee, maar’. Benieuwd of Vanderheiden erin slaagt om handelaars en carnavalisten terug te verenigen. Overigens, in alle bedreigingen voor de Leuvense handelskern is carnaval wellicht een lief baby-leeuwtje met melktandjes in vergelijking met e-commerce en megalomane shoppingcentra zoals Uplace. Die twee laatsten zullen wel doorbijten, elke dag opnieuw.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel