LEUVEN: Column-Wie zal er voor de kinderen zorgen?

Laat ons voor de verandering met de deur in huis vallen met een citaat uit ‘Wie zal er voor de kinderen zorgen’. Dat liedje werd geschreven door de bijzonder sympathieke zanger Luc De Vos die in 1962 het levenslicht zag in de al even sympathieke gemeente Wippelgem. Hoe het anno 2013 in dat dorpje zit met het tekort aan kinderopvang weten we niet, maar in Leuven is het een kleine ramp.

In die zin passen de woorden van Voske perfect in het helaas desastreuze plaatje. “Wie zal er voor de kinderen zorgen? Wie smeedt voor hen het plan van morgen? Die kleine bengels blijven janken, want in de kast zit het monster van Frankenstein. En de ratten kruipen achter de muren. Hoe lang nog zal dit onrecht duren?”

In het voorgaande verhaal zouden we het monster van Frankenstein kunnen zien als het tekort aan opvangplaatsen voor kinderen en de ratten als de politici die hun ogen sluiten voor de problematiek, met minister Vandeurzen (CD&V) als opperrat van dienst. Er werd immers bepaald dat Leuven tot 2016 systematisch in de kou blijft staan bij uitbreidingsrondes voor extra plaatsen in de kinderopvang. En de situatie in de regio Leuven is er niet bepaald op vooruit gegaan sinds het faillissement van drie crèches in Herent.

OOSTROZEBEKE

Sluit iedereen de ogen voor dit schrijnende probleem? Neen, Leuvens schepen Bieke Verlinden (sp.a) schreef al tot tweemaal toe een open brief naar minister Vandeurzen. “Ik trok aan de alarmbel maar tot op heden is die noodkreet onbeantwoord gebleven. Wilt u er iets aan doen of houdt u vast aan uw plannen voor allesbehalve doeltreffend eenheidsbeleid? Leuven is Oostrozebeke niet. Vooral financieel kwetsbare ouders zien de kans op een betaalbare plaats slinken. Niet iedereen kan 650 euro per maand neertellen voor een opvangplaats. Indien er niet snel Vlaamse actie wordt genomen doet de Vlaamse regering niet aan armoedebestrijding maar creëert ze armoede.”

Schepen Bieke Verlinden heeft overschot van gelijk maar gaan twee open brieven aan minister Vandeurzen de oplossing brengen? Blijkbaar niet want de minister negeert de dubbele noodkreet van schepen Verlinden. Misschien moet Bieke Verlinden met al haar enthousiasme maar eens naar het kantoor van Vandeurzen trekken, met in haar zog al de ouders en de kinderen die op de Leuvense noodwachtlijst staan. De ogen van die arme bengels zullen ongetwijfeld meer indruk maken op de minister dan twee open brieven.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel