LEUVEN: COLUMN “Larie en apekool” in de buik van Leuven

De beruchte fietsenparking onder het R. De Somerplein blijft voor beroering zorgen in de Leuvense politiek. Meteen na de opening in augustus 2012 van ‘de lege buik van Leuven’ haalde de parking amper een gemiddelde van 16 tweewielers op 500 beschikbare plaatsen, met een golf van kritiek tot gevolg. Uitbater APCOA vangt maandelijks immers 43.000 euro voor het toezicht. Niet bepaald goedkoop om een lege parking in het oog te houden en een zeldzame herstelling uit te voeren aan een ijzeren ros.

Volgens schepen Dirk Robbeets (sp.a) zijn de eenzame dagen en nachten van het prestigeproject echter achter de rug en staan er gemiddeld 200 fietsen per dag in de fietsenstalling. Goed voor een bezetting van ongeveer 40 %, terwijl er een tijdje geleden nog sprake was van 20 % bezettingsgraad. Leve de vooruitgang, denken we dan, maar daar is Groen het niet mee eens. De oppositiepartij maakt brandhout van het goede rapport waarmee schepen Robbeets staat te zwaaien. “Groen eist correcte cijfers over het zogenaamde succes van de fietsenparking”, laat gemeenteraadslid Toon Toelen optekenen. “Schepen Robbeets beweert dat er gemiddeld 200 fietsen per dag staan maar dat is larie en apekool. De cijfers in het rapport zijn een weergave van de piekbezettingen op één bepaald uur van de best scorende dag tijdens de best scorende maand.”

De ‘edele’ kunst der statistiek en de gevolgen ervan…Bovendien laakt Groen het feit dat de schepen vertrouwt op tellingen van uitbater APCOA. Dat lijkt inderdaad een beetje op de lepe stroper die tegen de brave boswachter gaat vertellen dat hij niets heeft misdaan. “Alle konijntjes huppelen nog door het bos, beste boswachter!” “Goed bezig, stroper, goed bezig. Doe zo verder.” Daarmee willen we niet gezegd hebben dat APCOA de cijfers bewust zou verhogen om de 43.000 euro per maand veilig te stellen. Feit is wel dat zelfcontrole door een uitbater niet de meest ideale manier is om tot juist cijfermateriaal te komen.

Dat gezegd zijnde kan je sinds 1 mei een gratis buggy ophalen in de fietsenstalling onder het R. De Somerplein. Leuven is de eerste centrumstad die uitpakt met dit originele project. “We willen ouders stimuleren om met het openbaar vervoer of met de fiets naar het centrum te komen en daar gratis een buggy te huren”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a). Leuk initiatief en meteen heeft uitbater APCOA iets extra om handen om die zuurverdiende 43.000 euro per maand te verantwoorden.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel