LEUVEN: CHIEFS worden landskampioen 2012-2013

De derde en beslissende wedstrijd eindigde in het voordeel van de Leuvenaars. LEUVEN CHIEFS vs. White Caps Turnhout: 5-2. De twee eerdere finalewedstrijden waren 23/03/2013 LEUVEN CHIEFS vs. White Caps Turnhout (5-1) en 24/03/2013 White Caps Turnhout vs. LEUVEN CHIEFS (6-5). Een “belle” was dus nodig om de knoop door te hakken.

CHIEFS begonnen eerder nerveus aan de eerste periode en hadden aanvankelijk wat problemen om elkaar te vinden, en nog meer om de puck voor bij de Kempense goalie te knallen. White Caps daarentegen speelde zoals in de voorbije wedstrijden bij momenten zeer scherp en bleek de betere ploeg op het ijs. De goalies van beide teams hielden echter stand tot CHIEFS in de laatste minuut de score openden via Dean Thurura waarna luttele seconden later Bartek de 1-1 tegen de Leuvense netten prikte.

CHIEFS kwamen duidelijk meer geconcentreerd uit de kleedkamers en voerden al snel de forcing: 2-1 via Julien Zwikel. Door een derde afgekeurd Leuvens doelpunt veranderde de stand niet meer in deze spannende maar evenwichtige periode. De derde periode beloofde dus superspannend te worden: met 2 man in de strafbank kwamen CHIEFS met slechts 3 tegen 5 Kempenaars te staan. Leuven speelde echter een opmerkelijke penaltykilling en konden de Kempenaars van het eigen doel weghouden, hetgeen in het ijshockey een bijzonder sterke prestatie is. Rond de 10de minuut bracht aanvaller Jesse Raekelboom CHIEFS met 2 opeenvolgende doelpunten naar een veiligere 4-1 situatie, maar White Caps profiteerde van een foutje in de Leuvense verdediging om een 2de doelpunt te scoren. In de slotfase zette White Caps alles op alles door hun goalie te vervangen door een veldspeler. Yoren De Smet zag zijn kans en scoorde beheerst het vijfde Leuvense doelpunt en verzilverde daarmee de overwinning van LEUVEN CHIEFS in deze opwindende eindstrijd.

Daarmee wordt LEUVEN CHIEFS voor de 4de maal in 9 seizoenen landskampioen op het hoogste Belgische niveau (eerder reeds in 2005, 2010 en 2011). Deze nieuwe landstitel is tevens bijzonder belangrijk omdat IHC Leuven een sterk beleid voert waarbij de focus ligt op jeugdopleiding en doorstroming van jeugdspelers naar de hoogste categorieën. En dit beleid vertaalt zich in sportieve successen. Voor IHC Leuven dus ook een duidelijk signaal om dit beleid consequent verder te zetten. In de voorbije weken werden overigens ook de Leuvense U16 en U18 landskampioen, en wonnen U18 bovendien de beker in hun leeftijdscategorie. U14 en U23 eindigen op een verdienstelijke 2deplaats. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel