LEUVEN: Carl Devlies”50 bussen minder door centrum”;”http://www.leuvenactueel.be/la-admin/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/afbeeldingen/29/politiek/Lactueel_27.jpg

Dagelijks rijden er 1.500 bussen door het centrum. Een behoorlijk hoog aantal en daar is het Leuvense stadsbestuur zich van bewust.”We zitten met een dilemma in de binnenstad”, aldus burgemeester Louis Tobback. “Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de bus in Leuven is vervijfvoudigd. Dat is een uitstekende evolutie. Ja, er zit veel volk op de bussen. En ja, er rijden veel bussen door het centrum. De ‘exposie’ van het aantal bussen in Leuven is zo hoog dat het station zelfs te klein is geworden. We moeten een goed evenwicht vinden in dat verhaal en daarom menen we dat de tijd rijp is meer busverkeer af te leiden naar de ring. We willen dat niet te bruusk doen want als stadsbestuur moet je ook rekening houden met de handelaars in je stad.”

Een eerste stap is de gewijzigde route van lijn 337 tussen Waver en Leuven. Die bus zal vanaf april niet meer door het centrum rijden maar wel over de ring. Op die manier boekt de lijn een tijdswinst van 8 tot 10 minuten. Bovendien rijden er 50 bussen minder per dag door het centrum. Schepen Carl Devlies is tevreden. “We hebben belangrijke stappen gezet in samenwerking met De Lijn. Het is de bedoeling van het stadsbestuur om het aantal bussen die door het centrum rijden af te bouwen. Dit is een mooie eerste aanzet en de extra ringbus is ook een belangrijke stap in onze toekomstige mobiliteit.”

Gemeenteraadslid Sabine Bovend’aerde (Open Vld) vindt 50 bussen minder per dag nogal weinig. “De Lijn beslist en de stad volgt…dat is jammer. Een gemiste kans”, klinkt het. Renate Hufkens van N-VA sluit zich aan bij de kritiek van Sabine Bovend’aerde.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel