LEUVEN: Carl Devlies klaagt probemen op treinverbinding Brussel-Leuven aan

De NMBS wil capaciteitsproblemen in de ochtendspits op de Lijn Brussel-Leuven  verhelpen door de aanschaf van nieuwe dubbeldekstreinen. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven Labille in zijn antwoord op een vraag van CD&V kamerlid Carl Devlies over de aanhoudende treinvertragingen en capaciteitsproblemen op de verbinding Leuven-Brussel.

Pendelaars op de lijn Brussel Leuven worden veelvuldig geconfronteerd met vertragingen. Daarnaast is de samenstelling van de treinen vaak ontoereikend zodat reizigers op elkaar gepakt staan of zelfs niet meer kunnen instappen. Carl Devlies, die zelf ook regelmatig de trein neemt, stelde hierover een vraag aan minister van overheidsbedrijven Labille.         

“De P-trein van 8.18uur zit meestal  overvol. Toch is dit de trein die veel pendelende ouders nemen om nog tijdig op hun werk te komen nadat ze hun kinderen naar school gebracht hebben. Een oplossing voor dit capaciteitsprobleem is noodzakelijk om de mobiliteit van deze pendelaars te kunnen garanderen”, aldus Carl Devlies.         

Volgens de NMBS is er echter geen sprake is van een systematische overbezetting. De gemiddelde bezettingsgraad van de treinen Leuven – Brussel was vorig jaar 88.6%. Volgens Devlies is overbezetting niet het enige probleem. Uit cijfers van Infrabel blijkt dat de P-trein tussen Leuven en Brussel maar liefst 77 keer werd afgeschaft  in de eerste drie kwartalen van 2013. Ook geeft Infrabel toe dat er nog heel wat stiptheidsproblemen zijn. Zo reden  in het derde kwartaal van 2013 op deze lijn slechts 76% van de treinen stipt.

Er is op korte termijn geen pasklare oplossing voor handen. Door de vele vertakking op deze lijn hebben vertragingen dikwijls een sneeuwbaleffect. Bovendien is de infrastructuur is volledig verzadigd en het inzetten van extra treinen biedt hier dus ook geen uitkomst. Wel denk de NMBS erover om extra dubbeldekstreinen aan te kopen om aan het capaciteitsprobleem tegemoet te komen. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel