LEUVEN: Campagne tegen fietsen zonder licht van start

Vanavond gaat de fietslichtcampagne weer van start. Gezien worden in het verkeer, daar gaat het om. Politie kan voor deze campagne rekenen op de medewerking van de stad Leuven, de vzw Velo en studentenkoepel Loko. Na twee weken waarin de nadruk werd gelegd op sensibiliseren en waarschuwen zullen overtreders rekening moeten houden met een boete. “Hopelijk draagt de preventieve campagne er toe bij dat het aantal verlichte fietsers flink toeneemt”, aldus de Leuvense politie.

Bron: Politie Leuven

De fiets blijft hét belangrijkste vervoersmiddel van de Leuvense student, en uiteraard van vele anderen. De voorbije weken werden tien metalen evenbeelden van Nick de studentenflik ingezet om fietsers te wijzen op enkele verkeersregels die vaak met voeten worden getreden. Het ging dan over het fietsen in voetgangerszones, fietsen in verboden richting en het negeren van het rode verkeerslicht. En vanaf vandaag komt daar het fietslicht bij.

Niet voor niets is het tijdens de kortste dagen van het jaar dat er specifiek rond het thema fietsverlichting actie wordt gevoerd. Nog steeds rijden veel te veel fietsers bij donker weer onverlicht rond. Dat veroorzaakt een verhoogd ongevallenrisico waarbij het steeds de kwetsbare fietser is die daar als meest benadeelde partij uit komt. De politie streeft al enkele jaren naar een lager aantal ongevallen met kwetsbare weggebruikers. De fietscampagne die vandaag start moet daartoe bijdragen.

De komende weken organiseren de politie, studentenkoepel Loko en de vzw Velo een aantal preventieve fietslichtcontroles. Aan de controlepost zullen medewerkers van de vzw Velo proberen defecte fietslichten te herstellen. De stad Leuven sponsort deze technische ingreep. Lukt een reparatie niet of is de fiets niet uitgerust met een fietslicht, dan bieden studenten van Loko gratis een lichtje aan.

“Tijdens de fietslichtcontroles wordt ook aandacht besteed aan het fenomeen fietsdiefstallen. Van elke fietser die wordt tegengehouden, zal ook het rijwiel worden gecontroleerd om na te gaan of het niet om een gestolen fiets gaat.  Eén van de maatregelen om fietsdiefstal tegen te gaan, is het graveren van de fiets. Maandagavond wordt tussen 18.30 uur en 20.30 uur gegraveerd op de Grote Markt. Alle fietsers zijn welkom”, besluit de Leuvense politie.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel