LEUVEN: Buggypunt in fietsenstalling onder R. De Somerplein

Op 1 mei opende het eerste Leuvense buggypunt in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein. Je kan er gratis een buggy lenen voor een duurzaam uitstapje in de stad. Na een test- en evaluatiefase, komen er op verschillende plekken in de stad buggypunten bij. “Ik ben blij dat we dit initiatief als eerste centrumstad kunnen lanceren. We bekijken de mogelijkheden voor uitbreiding”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a). 

“Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto, ook voor korte verplaatsingen”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Ze doen dat omdat het niet eenvoudig is om een buggy mee te nemen met de fiets of het openbaar vervoer, terwijl ze die wel nodig hebben om hun baby, peuter of kleuter op een veilige en handige manier te voet te vervoeren in het centrum.”

Om hieraan tegemoet te komen, start de stad Leuven als eerste Vlaamse centrumstad met een origineel en innovatief project: het buggypunt. Ouders met jonge kinderen kunnen er gratis een buggy lenen. Uitbater Apcoa zorgt voor het uitlenen en onderhouden. Voor die service vragen ze geen extra geld aan de stad en bijgevolg valt het uitlenen en onderhouden onder de 43.000 euro die APCOA maandelijks krijgt voor de uitbating van de ondergrondse fietsenparking. Buggy Booker ontwerpt de buggy’s en ontfermt zich over de reservaties.

Gebruiksvriendelijk

De buggy’s hebben een veilig en sterk frame, een comfortabele zit en grote, wendbare wielen. Bovendien zijn ze hygiënisch en hebben ze een makkelijke zit. Ophalen en inleveren kan tijdens de openingsuren van de fietsenparking: zondag, maandag, dinsdag, woensdag van 8.00 tot 24.00 uur en donderdag, vrijdag, zaterdag van 8.00 tot 3.00 uur. Wie zeker wil zijn dat er een buggy voor hem/haar klaarstaat, kan er eentje reserveren op www.huisvanhetkindleuven.be.

Testfase

In mei worden de buggy’s en het uitleensysteem een eerste keer getest. Wie een buggy inlevert, kan op een evaluatieformulier opmerkingen en suggesties geven. Daarmee gaat het stadsbestuur aan de slag om de buggy te verbeteren en om te vormen tot de ideale Leuvense buggy. In de zomervakantie komen op verschillende plekken in de stad nog enkele buggypunten bij.

Klimaatneutrale gezinsstad

De stad investeerde de voorbije jaren in gezinsvriendelijke en duurzame initiatieven. Ouders stimuleren om met de fiets of het openbaar vervoer naar het centrum te komen, is een belangrijke doelstelling. Zo besparen we op heel wat autokilometers. Tegelijk spelen we in op de praktische belemmeringen die jonge gezinnen ondervinden bij het maken van een uitstap in de stad. Zo maken we van Leuven een gezinsvriendelijke stad.

Bieke Verlinden: “Met het buggypunt vangen we drie vliegen in een klap. Ouders dragen hun steentje bij aan duurzame mobiliteit en zo aan een klimaatneutrale stad. We stimuleren beweging en maken zo werk van onze ambitie om een gezonde stad te zijn. Tenslotte profileren we ons als een gezinsstad waarin ouders ondersteund worden en kinderen een zichtbare plaats hebben in de samenleving.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel