LEUVEN: Brandweer rukt uit voor kunstproject-Geen echte Brand in universiteitsbibliotheek

Vanavond was er een opmerkelijk schouwspel te zien op het Ladeuzeplein in Leuven. De toren van de universiteitsbibliotheek stond in brand. Het ging echter niet om een echte brand maar om een kunstproject van Yvan Derwéduwé dat verwijst naar de brand tijdens WOI. Het project lokte veel reacties uit. Zelfs de brandweer kwam ter plaatse, al was de brandweer wel op de hoogte volgens de persuitnodiging.

 

Kunstenaar Yvan Derwéduwé liet door middel van rook en licht de toren opnieuw branden. Het werk is een evocatie die aansluit bij de tentoonstelling maar ook bij het bibliotheekgebouw als monument aan het Ladeuzeplein en bij de herdenking aan de brand van Wereldoorlog I.

Het kunstproject lokte meteen heel wat reacties uit bij de toevallige passanten op het Ladeuzeplein. Ook de brandweer kwam ter plaatse en heel wat mensen vroegen zich dan ook luidop af wie al die kosten weer zou gaan betalen, want er was natuurlijk geen sprake van een echte brand. Uit de persuitnodiging blijkt echter dat de brandweer op de hoogte was dat het om een kunstwerk ging. 

“Op onregelmatige tijdstippen, voor een maximaal effect steeds bij zonsondergang (30 minuten voor en na het ondergaan van de zon) worden interventies voorzien. Dit zal elf maal plaatsvinden, vanzelfsprekend in overleg met brandweer en politie. De eerste keer is gepland op de avond van de vernissage van de tentoonstelling, op 3 december, bij valavond. Technisch gezien bestaat het werk uit mistontwikkelaars en halogeenspots die op de toren worden aangebracht. Het project zal nog worden herhaald op 10, 12, 17 en 19 december”, staat er letterlijk te lezen. Bij deze kunnen de ongeruste Leuvenaars dus op hun twee oren slapen. #leuven

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel