LEUVEN: Bloementapijt op Grote Markt herdenkt WOI

Vrijdag starten de voorbereidingen voor het bloementapijt op de Grote Markt.  Het wordt het 8e begoniatapijt in Leuven.

Schepen Dirk Vansina: “Dit jaar staat het ontwerp in het teken van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog 1 en wat onze stad doormaakte. Het tapijt zal de 200 in brand gestoken huizen en de brandende universiteitsbibliotheek uitbeelden. Ook het embleem van de wederopbouw van de woningen na de oorlog (stadsschild, zwaard, brandende toorts) dat in veel Leuvense huisgevels is aangebracht, wordt er in verwerkt. Verder is ook het logo van onze herdenkingsactiviteiten ‘Leuven brandt’ er in opgenomen.”

Het tapijt wordt 650 m² groot (50 meter op 13 meter). Het tapijt wordt gelegd in samenwerking met het AVBS (Algemeen verbond der Belgische siertelers). Er worden zo’n 150.000 Begonia’s gelegd.  14 kleuren van Begoniabloemen worden gebruikt. Het ontwerp is van de hand van dhr. Marc Schautteet. Dit is dezelfde designer die ook de Begoniatapijten van Brussel ontwerpt en van vele andere steden.

Vrijdag wordt de tekening op de Grote Markt uitgelegd.  Zaterdagmorgen 23/8 rond 10 u zullen de Begoniatelers met een veertigtal vrijwilligers aankomen om de bloemen uit te leggen. Tegen 15.00u worden de laatste bloemen gelegd. Het tapijt blijft tot maandag 25/8 liggen. Dinsdag wordt het afgebroken. Nieuw is dat dit jaar de opbouw gefilmd zal worden vanop de Sint-Pieterskerk. Nadien zal het filmpje versneld worden afgespeeld op de LED-schermen van de stad. Het filmpje zal ook via de sociale media verspreid worden.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel