LEUVEN: Big Bill speelde op alle edities van de Libertadfeesten

De 30ste editie van de Libertadfeesten ging behoorlijk straf van start met een optreden van Stevo & Derek. Op de affiche van deze feesteditie in café Libertad in de Leuvense Muntstraat ook namen zoals Roland, Jumpin’ Jackass, Berry Quincy en Kris de Bruyne Trio feat. Neeka. Hét optreden om naar uit te kijken is echter Big Bill & Band op 16 mei. “Vorig jaar kreeg ik een appelflauwte op het podium maar zoals op elke voorbije editie heb ik er opnieuw veel goesting in”, zegt de 65-jarige blueslegende.

Tekst: Bart Mertens/Foto’s: Leuven Actueel

30 edities op de teller. De hoogste tijd voor een feestje?

Organisator Rikky Evers: “Dat lijkt me wel. De Libertadfeesten vieren feest dit jaar. In 1986 vond de eerste editie plaats en plots zijn we 30 jaar later. De tijd is gevlogen. Ik denk met veel plezier terug aan al de mooie namen die door de jaren heen op het podium van de Libertadfeesten hebben gestaan. Ik denk vaak: hoe is het mogelijk dat zo’n grote artiesten hier hebben opgetreden? De lijst is ondertussen bijzonder lang. Roland, Raymond van het Groenewoud, Guido Belcanto, Yevgueni, Gabriel Rios, Stijn Meuris, Admiral Freebee, Felice, Axl Peleman, Paul Michiels, T-Lau, Zornik…en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Ook buitenlandse artiesten vonden vlot de weg naar de Libertadfeesten…

Rikky Evers: “Dat klopt. Ook aan de buitenlandse artiesten heb ik mooie herinneringen. Elliott Murphy, Kevin Ayers, Kevin Coyne, John Watts van Fischer-Z,…toch niet van de minste in muziekland. Libertadfeesten is een klein festival in een klein café maar met grote namen op het podium. Net dat is onze charme. Grote artiesten krijgen hier een klein podium en genieten keer op keer van het directe contact met het publiek. Ik durf zonder te blozen zeggen dat de Libertadfeesten een stukje muziekgeschiedenis hebben geschreven.”

Over muziekgeschiedenis gesproken. Big Bill is ook dit jaar van de partij. Hoe vaak stond de Leuvense blueslegende al op het podium van de Libertadfeesten?

Rikky Evers: “Ik denk dat Big Bill op elke editie heeft opgetreden. Big Bill is door de jaren heen een beetje vast meubilair geworden op de Libertadfeesten. En zolang het kan, zal dat zo blijven.”

Big Bill:  “Dat klopt. Ik speel bijzonder graag in de Libertad. Het voelt aan als mijn living. Dit jaar treed ik voor de dertigste keer op tijdens de Libertadfeesten. En ik kan je verzekeren…het was elke keer met volle goesting. Ik kan me de eerste keer niet goed meer herinneren maar ik meen dat ik toen een jamsessie speelde met Roland. We waren in die tijd vaak samen op tournee en we wisselden zelfs muzikanten uit. Zoals ik al zei: de Libertad geeft me een thuisgevoel. En een thuiswedstrijd moet je winnen!”

Vorig jaar zat er even een kink in de kabel. Je viel flauw op het podium?

Big Bill: “Een appelflauwte! Gelukkig kon ik na medische verzorging snel weer verder optreden. Ik ben geen 20 jaar meer zeker…Toegegeven, ik heb een tijdje gesukkeld met mijn gezondheid. Ik kreeg zelfs enkele keren een appelflauwte tijdens optredens vorig jaar. Dat ligt aan mijn jeugdige overmoed. Daarom heb ik me een tijdje kalm gehouden maar nu ben ik helemaal terug. Ik ga wel een stoel meenemen op het podium dit jaar. Je weet maar nooit.”

Ook je bassist Jean Vandooren kampte met gezondheidsproblemen. Hoe is het nu met Jeanke?

“Jean is onverwoestbaar! Bij Jean was het nog erger dan bij mij. Ik ben flauw gevallen op het podium en kon snel weer verder maar bij Jean was het erop of eronder met die levertransplantatie. Zoals ze zeggen: onkruid vergaat niet. Ik ben blij dat mijn eerste luitenant erbij zal zijn bij de optredens. Wij zijn rockers tot in onze kist. De goesting om op het podium te staan, was er altijd. Helaas stak de gezondheid stokken in de wielen. Die tijd ligt nu achter ons, net zoals de tijd van ‘zonder drank gene klank’. Dat was een straffe periode maar nu willen we vooral terug op het podium staan en er een lap op geven. Na de Libertadfeesten staan we ook nog op de Kesselse Feesten (22 mei) en op 31 mei bouwen we een muzikaal feestje in Linden. Misschien volgen er wel snel nog meer nieuwe optredens als ze ons bezig zien op het podium. Dan zeggen de mensen: tiens, Big Bill leeft nog. (lacht)”

Programma Libertadfeesten 2015

8 mei: Jumpin’ Jackass, 22 uur

9 mei, Roland & Boogie Boy, 22 uur

14 mei, Wijn- en champagnefeesten, 13 uur

15 mei, Kris de Bruyne Trio feat. Neeka, 22 uur

16 mei, Big Bill & Band, 22 uur

21 mei, Berry Quincy, 22 uur

22 mei, Veteranennacht, 22 uur 

Meer info: www.libertad.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel