LEUVEN: Bibliotheek Leuven biedt nu ook E-boeken aan

Bibliotheken in Vlaanderen zetten meer en meer in op digitaal aanbod. Ook de Bib Leuven is mee met die trend. Naast gratis computergebruik en een digitaal kranten- en tijdschriften archief kan je vanaf 6 mei ook e-boeken uitlenen in de bibliotheek. Tenminste, als je met een androidtoestel werkt, want op Apple-toestellen is de app pas eind mei beschikbaar.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort vindt deze evolutie een verrijking voor het bibaanbod: “E-boeken lezen, of e-lezen, wint alsmaar aan populariteit, ook in Vlaanderen. De Bib Leuven houdt al langer de vinger aan de pols bij deze digitale tendensen en speelt dus maar wat graag in op deze groei. Voortaan biedt de Bib haar leden naast de fysieke boeken dus ook e-boeken aan. Tijdens deze pilootfase zijn er zo’n 400 digitale boeken downloadbaar via een app. In de toekomst zullen dat er nog meer zijn. Wij zijn alvast blij met deze evolutie. Het project E-boeken in de Bib is immers een nieuwe stap in de digitale ontwikkeling van de Bib Leuven en bewijst dat ze haar opdracht ook voor e-boeken wil waarmaken. Via de bibliotheek kan je zo met een beperkt risico proeven van een nieuw medium. Het bibliotheekpersoneel staat klaar om mensen die minder vertrouwd zijn met dit medium te helpen en beklemtoont zo de belangrijke rol die de lokale bibliotheek speelt voor een inclusieve digitale samenleving.”

Hoe werkt het?

“Voor het lezen van e-boeken heb je een computer, tablet of smartphone nodig en ook een app. Deze app is gratis en werkt voorlopig alleen op android-toestellen”, licht Danie De Sadeleer, hoofdbibliothecaris, toe. “De lancering voor Apple-toestellen is gepland eind mei. De Vlaamse bibliotheken laten zich daardoor echter niet tegenhouden en bieden de app alvast aan voor android. De lezer kan de app downloaden via Google Play. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een gepersonaliseerde boekenplank. Met een persoonlijke login kan je niet alleen lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken je geleend hebt.”

Democratisch

De bibliotheek biedt de e-boeken tegen een democratische prijs aan (drie e-boeken lenen voor vijf euro). Om e-boeken te downloaden, kan je een leentegoed aankopen in de bibliotheek. Je kan de e-boeken dan voor vier weken lenen. Omdat de e-boeken worden gedownload, kan je ze ook lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen. Er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek.

Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken zelfs gratis. Daarvoor kunnen de bezoekers gebruik maken van de computers of tablets van de bib, of lezen op een eigen toestel via de wifi van de bibliotheek.

In dit pilootjaar presenteert de bibliotheek een Nederlandstalige collectie met een focus op boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. Hiervoor werken Bibnet en de bibliotheken samen met zes gekende uitgeverijen: WPG, Lannoo, Van Halewyck, Vrijdag, Acco en Veenbos & Keuning.

Digitaal verhaal

Met deze e-boekenapp schrijft de bibliotheek verder aan een sterk digitaal verhaal. Wist je dat je sinds kort ook internationale kranten digitaal ontlenen via de app Pressreader? “Vanaf nu kan je niet enkel binnen de muren van de bibliotheek gratis honderden buitenlandse kranten en tijdschriften lezen, je kan ze zelfs downloaden op je tablet en elders verder lezen”, aldus nog schepen Denise Vandevoort.

“Pressdisplay biedt je honderden kranten en tijdschriften, uit meer dan 100 landen en in meer dan 60 talen. Op de pc’s in de bib kan je de databank raadplegen via het webadres http://library.pressdisplay.com. Heb je zelf een laptop of ander mobiel toestel bij, en ben je geconnecteerd via wifi op ‘BIB-Publiek’, dan kan je via dezelfde URL ook op jouw toestel de kranten en tijdschriften raadplegen”, treedt ook Ilse Depré, diensthoofd publiekswerking van de bib bij. “Vlaamse kranten zitten niet in het aanbod, maar die kan je gratis lezen in de bib in papieren versie, of, drie dagen na verschijning, via het GoPress archief, in de bib, maar ook thuis via onze catalogus.”

Nog later in het voorjaar zal ook de nieuwe Fundelapp gelanceerd worden, waardoor je ook deze leuke interactieve kinderboeken digitaal kan ontlenen.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel