LEUVEN: Atheneum Ring Leuven krijgt FairTrade-titel

De trekkersgroep FairTradeGemeente Leuven heeft de titel ‘Deze school meent het’ uitgedeeld aan Koninklijk Atheneum ² Ring Leuven op de Tiensevest.

De school verdiende deze titel voor haar heel actieve werking rond eerlijke handel: ze kon een indrukwekkende lijst van fairtrade-activiteiten voorleggen. Om zo veel mogelijk leerlingen te laten kennismaken met eerlijke handel, werden in Koninklijk Atheneum ² Ring Leuven tijdens de middagpauze (h)eerlijke producten verkocht aan een levende fairtrade-automaat die de leerlingen maakten. Daarnaast hielden de leerlingen een fairtradebakwedstrijd, waarmee ze een bon konden winnen om te besteden in de Wereldwinkel op School.

Fairtrade-activiteiten

Koninklijk Atheneum ² Ring Leuven organiseert zowel op klas-, richting-, groeps- als schoolniveau activiteiten rond eerlijke handel. Tijdens de Week van de Fair Trade vonden er workshops over eerlijke handel plaats voor alle tweedejaars en voor de derdejaars in de richting economie, kregen de vierdejaars een eerlijk ontbijt, en nam de school mee aan de ‘Smeer Ze!’-actie met een verkoop van pannenkoeken met (h)eerlijke choco. De tweedejaars in de richting economie maakten tijdens de lessen collages en creatieve winkeltassen voor eerlijke handel. Vorig najaar bracht een groep van vierdejaars ook een bezoek aan de wereldwinkel in het kader van Jieha!. Bovendien is er bijna elke schooldag een Wereldwinkel op School en krijgt het tweede jaar een eerlijk ontbijt voor hun deelname aan het milieuzorgproject CONDOR Leuven.

Mevr. Soetkin Vanbeselaere, educatief medewerker Oxfam-Wereldwinkels regio Leuven: “Het mag duidelijk zijn dat Koninklijk Atheneum ² Ring Leuven de titel ‘Deze school meent het’ heel hard verdient. Ook de andere leden van de Leuvense trekkersgroep FairTradeGemeente waren hier snel van overtuigd toen ik hen vertelde waaraan de school allemaal meedeed. De voorbije jaren was de school op diverse 2 manieren bezig rond eerlijke handel, en ik ben er gerust in dat dit zo blijft. Ze mag door ons dus eens in de bloemetjes gezet worden!”

Denise Vandevoort, schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking van de stad Leuven: “In 2006 mocht ik voor Leuven mee de titel en het bord van FairTradeGemeente in ontvangst nemen. Nu, acht jaar later, mag ik aan Koninklijk Atheneum ² Ring Leuven een even bijzondere titel uitreiken. Het stemt me tevreden dat eerlijke handel al die tijd in onze stad is blijven leven. En als ik hoor wat deze school allemaal onderneemt, meent ze het echt! Ik hoop dat ze veel andere scholen inspireert om ook een fairtrade-engagement aan te gaan. Het stadsbestuur kiest zelf voor eerlijke handel en zal zich er samen met de andere leden van FairTradeGemeente Leuven voor blijven inzetten. Onze aankopen hier maken immers het verschil in het Zuiden!”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel