LEUVEN: App over martelaarstad Leuven

Vandaag stelde het stadsbestuur de app ‘Martelaarsteden’ voor. Het is een app die je meeneemt op een wandeling langs de sporen van de Groote Oorlog.

In de eerste weken van de Groote Oorlog trok een leger van honderdduizenden Duitse soldaten door België. Ze vermoordden burgers en plunderden huizen. Ook Leuven werd bijzonder zwaar getroffen en wordt daarom Martelaarstad genoemd. De app ’Martelaarsteden’ loodst je langs de plaatsen waar in 1914 de gruwel plaatsvond. Per locatie krijg je een verhaal, aangevuld met foto’s van vroeger en nu. Zo zie je in een oogopslag wat er sindsdien veranderde.

“Leuven wil de toerist maar zeker ook alle Leuvenaars duidelijk maken wat er zich in onze stad heeft afgespeeld tijdens WO1”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). “Het moedwillig in brandsteken van huizen, 216 burgerslachtoffers, de brand van de universiteitsbibliotheek… Het waren geen daden van blinde woede maar een weloverwogen strategie. Nog te weinig Leuvenaars kennen deze geschiedenis en daar willen we verandering in brengen. Neen, de stad werd niet platgebombardeerd. Neen, het was niet de bibliotheek op het Ladeuzeplein die werd in brand gestoken. Toerisme Leuven biedt ook een dagtrip ‘Leuven brandt’ aan. In die dagtrip zit de rondleiding ‘Leuven Brandt’ en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Ravage’ in Museum M , over kunst in tijden van conflicten. Het bloementapijt op de Grote Markt zal dit jaar ook in het teken staan van 100 jaar WO1 (24/8 – 25/8). In de periode juni tot augustus worden op 10 locaties onder de titel ‘Gebroken Gevels’ grote fotodoeken opgehangen met beelden van de verwoeste stad. De doeken worden opgehangen aan de gevels van de gebouwen waar de foto’s 100 jaar gelden genomen werden. Ze zullen een indrukwekkend beeld geven van wat onze grootouders hebben doorgemaakt.”

Je kan de app gebruiken in elk van de drie Vlaamse Martelaarsteden: Aarschot, Leuven en Dendermonde.  De app is gratis beschikbaar in de App store en de Google Play store.

De app is een onderdeel van het project ‘Onderweg naar Flanders Fields’, de herdenkingsactiviteiten in het kader van de Groote Oorlog. Meer informatie hierover vind je op www.leuven1914.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel