LEUVEN: ALS DE VOS DE PASSIE PREEKTKafka aan de Costa

Waarde landgenoten, stop toch met al die protestmarsen en stakingen tegen het besparingregime van de nieuwe regering. Stop het wilde geraas tegen dat bank- en kapitaalvriendelijke beleid. Dat is écht wel heel dringend nodig om onze verzekeringsbranche te redden van een zwaar financieel debacle. Laat ik jullie een mooi verhaaltje vertellen om dat te verduidelijken.

Zowat anderhalf jaar geleden zit ik wat te schrijven en geen seconde later lig ik tegen de vlakte. Helemaal van de wereld af. Zonder aanleiding, zonder voorafgaande waarschuwende symptomen. Tien dagen lang word ik in Gasthuisberg binnenstebuiten gekeerd. Katheter hier, katheter daar, ECG, scans, bloedproeven… noem maar op. Met als enige resultaat: tegen alle vermoedens in blijk ik toch een hart en hersens te hebben, meer nog: er is niets fout mee. Ik ben zo gezond als een ouwe knol maar kan zijn.

Twee weken geleden gebeurde me krek hetzelfde in mijn Spaanse overwinteringoord. Paniek op de camping, dokter erbij, met de ambulance naar een gerenommeerde kliniek in het nabije Benidorm (of all places!), de reisverzekering laat mijn vrouw overkomen. Heel het scenario van Gasthuisberg wordt in dat ziekenhuis minutieus herhaald. Ook met hetzelfde resultaat: niets te vinden. Wel suggereert men om eventueel een onderhuidse chip in te planten. Dat zal weliswaar een volgende crisis niet voorkomen maar kan in dat geval wel registreren wat eraan vooraf ging zodat men meer te weten komt over wat er scheelt. De dienstdoende cardioloog ontslaat me uit het ziekenhuis zodat ik terug naar mijn camper en mijn hond kan, en brengt de verzekering hiervan op de hoogte.

Holapola, zo gaat dat niet, riposteert de reisverzekering. Zo’n inplanting is geen maatregel van levensreddende urgentie en dus mag ik het ziekenhuis niet verlaten tot met de hoogste urgentie naar België gerepatrieerd kan worden. Wablieft? Ik ben ontslagen en dus gezond verklaard, waarom zou ik dan weer naar België moeten? Omdat u anders niet meer verzekerd bent, mijnheer. Wablieft? Binnen drie dagen vliegt er een verpleger naar ginder en die zal u op de thuisreis begeleiden, mijnheer. Wablieft? Waar is dat voor nodig? Omdat u anders niet meer verzekerd bent, mijnheer. OK, wat als ik, eens in België, meteen terug naar Spanje vlieg? Mag niet, mijnheer, want dan bent u niet meer verzekerd. En wat als ik België zo’n chip laat inplanten en dan terug naar Spanje kom? Ook dan bent u niet meer verzekerd, mijnheer, want u heeft dan een medisch verleden. Wablieft? Waarom moet ik dan naar België? Om u daar gezond te laten verklaren, mijnheer. Maar dat heeft men hier in Benidorm al gedaan, dus kan ik even goed hier blijven. Neen, mijnheer, want u bent dan niet meer verzekerd. Hallo mijnheer van de verzekering, u weet toch wel dat Benidorm niet in Somalië of Afghanistan ligt en dat de Costa Blanca rond deze tijd van het jaar wellicht het grootste ouwe peekes-huis van heel Europa is. Hele horden Britten, Nederlanders, Noren, Russen, Duitsers… komen naar hier om aan hun hart te laten prutsen wegens veel sneller en veel goedkoper dan in het thuisland? Toch moet u terug naar België, mijnheer. Ah bon, dus brengt u mij in België naar Gasthuisberg? Neen mijnheer, wij zetten u aan uw huisdeur af.

Er bestaan minder vermoeiende en minder kafkaiaanse telefonische conversaties in deze wereld en dus kun je jezelf alleen maar machteloos neerleggen bij zoveel onlogische nonsens. Tenzij je even snel als die verzekeringsmaatschappij het saldo tussen winst en verlies kunt berekenen. Die ingreep zou in Spanje maar een derde van hier kosten maar dan draait die reisverzekering ervoor op. Nu kan dat op de rug van onze gezondheidszorg afgewenteld worden.

En zodoende waarde landgenoten, vraag ik nu nogmaals om begrip voor de prangende noden van bank- en verzekeringsmaatschappijen. Als morgen uw premie weer iets omhoog gaat, wilt u er dan even bij stilstaan dat zoiets noodzakelijk is om mij de volgende keer weer naar België te repatriëren, ja?

Guy Missotten

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel