LEUVEN: Alle 255 kamers verhuurd in Studentenresidentie 94

De stad Leuven, de KULeuven en vastgoedontwikkelaar ViRiX hebben deze middag studentenresidentie #94 ingehuldigd. Burgemeester Louis Tobback benadrukte dat dergelijke samenwerkingen tussen de universiteit, de stad en de privésector een prima wapen zijn in de strijd tegen zogenaamde kotenmelkers. “Bovendien is er voor het eerst in vele jaren geen tekort meer aan studentenkamers in Leuven”, klonk het.

Op 1 juli 2013 legden burgemeester Tobback en de rector van de universiteit de eerste steen van studentenresidentie #94 in de Vaartstraat in Leuven. Vastgoedontwikkelaar ViRix kondigde toen aan dat het gebouw klaar en bewoond zou zijn tegen dit academiejaar. Een gedurfde stelling die zowaar waarheid werd want gisteren werd de laatste vrije kamer verhuurd. “Ik ben blij dat we onze ambitieuze doelstelling hebben gehaald”, triomfeerde Vic Haenen, gedelegeerd bestuurder van NV Vaartkom #94, tijdens de officiële inhuldiging. Burgemeester Louis Tobback (sp.a) feliciteerde alle betrokkenen en nam van de gelegenheid gebruik om de zogenaamde ‘kotenmelkers’ een veeg uit de pan te geven. “De wetgeving wordt strenger maar de hogere overheid denkt er blijkbaar niet over na hoe je controle moet uitoefenen op de strenge regels. De regels zijn terecht streng want in Leuven kennen we al lang het fenomeen van kotenmelkers. Ze kopen een gezinswoning en maken er vervolgens een studentenhuis van. Gezien de schaarste van het aantal studentenkoten in onze stad-vooral door de stijging van het aantal studenten- kregen ze die kamers verhuurd aan dure prijzen, zelfs al waren die koten niet in orde. Dankzij projecten zoals studentenresidentie #94 wordt het evenwicht op de markt hersteld en krijgen kotenmelkers niet zomaar eender wat aan eender welke prijs verhuurd. Dat is een heel goede zaak.”

Aan de Vaartkom en aan de Martelarenlaan wordt overigens momenteel druk gewerkt aan gelijkaardige projecten. “Voor het eerst in vele jaren is er een overschot aan studentenkamers. Dat heeft een positief effect op de verhuurprijs van kamers”, aldus burgemeester Tobback. De Leuvense burgervader wijst er ook op dat de kotenmelkers mede verantwoordelijk zijn voor de hoge woningprijzen in Leuven. “Meer studentenhuizen dus minder beschikbare woningen voor gezinnen en bijgevolg een hogere prijs voor de beschikbare gezinswoningen. Hopelijk komt ook daar een einde aan door projecten zoals studentenresidentie #94.”

De splinternieuwe studentenreisdentie aan de Vaartkom is overigens volledig verhuurd. Alle 255 kamers zijn de deur uit. Niet verwonderlijk als je de kwaliteit van de kamers in rekening brengt. Alle modern comfort is aanwezig, inclusief wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. Bovendien is het gebouw energieneutraal met een E-peil van 0. Het woord kot is dan ook niet van toepassing als we over studentenresidentie #94 spreken. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel