LEUVEN: Acties tegen drugsbezit en gauwdieven

Omdat het aantal feiten van gauwdiefstallen tijdens de nacht in Leuven de laatste weken zo sterk bleef stegen, ondanks het feit dat twee verdachten gevat werden, hield de Leuvense politie gedurende drie nachten extra acties gericht op het vatten van potentiële gauwdieven. Er werd extra uitgekeken naar illegalen gezien het feit dat de gauwdieven die we tot op heden op heterdaad konden vatten allemaal illegaal in het land verbleven.

Donderdagnacht kon een patrouille in burger op de Oude Markt een 18-jarige man uit Kessel-Lo oppakken die nog geseind stond. De man werd meegenomen naar het commissariaat en later overgebracht naar de gevangenis. In de Parijsstraat werd een illegale Nepalees gecontroleerd. De man werd meegenomen naar het commissariaat. De dienst vreemdelingenzaken werd gecontacteerd.

Vrijdagnacht betrapte ploeg in burger een illegale Algerijn die mogelijks in aanmerking kwam voor gauwdiefstallen. Toen de man de ploeg opmerkte zette hij het op een lopen, maar hij kon snel gevat worden. Hij werd meegenomen naar het commissariaat waar de dienst vreemdelingenzaken werd gecontacteerd. In een café in de Zeelstraat in Leuven werden twee mannen op heterdaad betrapt op een drugsdeal van XTC-pillen in de wc. De mannen hadden immers pech dat een agent in burger tijdens de deal net een sanitaire stop aan het houden was. Hij hoorde alles en liet zijn collega in bijstand komen. De twee, een 19-jarige man uit Putte (koper) en een 24-jarige man uit Leuven (dealer), werden meegenomen naar het commissariaat. Er werden 7 xtc-pillen in beslag genomen. De parketmagistraat werd verwittigd.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden maar liefst 28 personeelsleden ingezet tijdens een grootschalige actie in het centrum. Ook onze drughond Joy en een van onze patrouillehonden werden ingezet. Het doel van de actie was drieledig: controle op de veiligheid en overlast in het centrum, een verkeerscontrole en het afschrikken en-/of vatten van potentiële gauwdieven. Tijdens deze actie controleerden een aantal ploegen in uniform personen aan de toegangswegen van de Oude Markt. Gelijktijdig patrouilleerden een aantal ploegen in burger die eveneens personen controleerden en tussenkwamen bij kleine opstootjes om te voorkomen dat deze zouden escaleren. Ook werden de passagiers van een aantal late treinen gecontroleerd in het station.

Tijdens deze controles werden 14 illegalen aangetroffen. Zij werden allen overgebracht naar het commissariaat, waar de dienst vreemdelingenzaken werd gecontacteerd. Twee personen werden opgepakt wegen openbare dronkenschap, zij mochten hun roes uitslapen in de cel. Voorts werden zes personen gecontroleerd die nog geseind stonden om uiteenlopende redenen. Drie personen kregen een GAS-PV voor wildplassen. Aan de Dijleterrassen werden twee gekende veelplegers gecontroleerd die beweerden geen drugs bij te hebben. Doch na wat zoekwerk en op aangeven van de drughond werd een kleine hoeveelheid drugs (cannabis en hasj) gevonden dat even verderop verstopt zat. Zij kregen beiden een proces-verbaal voor drugsbezit.  

Tijdens de verkeerscontroles op de toegangswegen richting het centrum blies een bestuurder alarm en een andere positief. Daarnaast werden 3 voertuigen getakeld omdat deze hinderlijk en/of gevaarlijk geparkeerd stonden en werden 94 parkeerovertredingen genoteerd. De eigenaars zullen allen een onmiddellijk inning ontvangen.

Of al deze acties succes gehad hebben, zal blijken uit de criminaliteitscijfers van de komende weken. “Het mag echter duidelijk zijn dat wij deze feiten ernstig nemen en zullen blijven nemen. Dit soort acties zal in de komende weken zeker herhaald worden”, waarschuwt de politie.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel