LEUVEN: Aanpak van drugs prioriteit voor de Leuvense politie

Drugs is een van de criminaliteitsfenomenen die de Leuvense politie prioritair aanpakt, samen met haar partners. Dit gebeurt zowel achter de schermen door het voeren van onderzoeken als met zichtbare acties in het straatbeeld. De politie wil hiermee enerzijds een duidelijk signaal geven dat drugs niet getolereerd worden in Leuven. Anderzijds wil ze hiermee de druggerelateerde overlast en criminaliteit zoals geluidshinder, diefstallen, heling, … in de kiem smoren.

De Leuvense politie hield donderdag 4 september tussen 14 en 22 uur een grootschalige drugsactie op verschillende plaatsen in Leuven. 14 agenten en drugshond Joy identificeerden en controleerden in totaal 62 personen en met succes; er werden elf processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit- of verkoop, een proces-verbaal voor verboden wapenbezit en er werd een minderjarige gecontroleerd zonder geldige verblijfsdocumenten.

De politie was woensdagnamiddag zichtbaar aanwezig op tal van plaatsen in Leuven die gekend zijn als hangplaatsen met bijhorende overlast. Zo werd er onder andere gepatrouilleerd in het stadspark, het Dijlepark, Rambergpark, Wolfspoortpad, De Bruul, Tuin De Walque, Sint-Lambertuspark, de tuin van het Provinciehuis, Park Michotte en de Bosstraat.

62 personen werden onderworpen aan een controle. Hun bagage werd doorzocht door drugshond Joy. Zeven meerderjarige personen kregen een proces-verbaal voor bezit van cannabis, evenals drie minderjarigen. Daarnaast werd ook een drugsdealer gevat, de 19-jarige uit Herent, had verkoopshoeveelheden marihuana bij zich, in de tuin van het Provinciehuis. De lokale recherche voert het verdere onderzoek. In het park in de Bosstraat werd tijdens de fouille een vlindermes gevonden bij een 18-jarige uit Wilsele. Het mes werd in beslag genomen en de man kreeg een proces-verbaal voor verboden wapenbezit. In park Den Bruul werd een minderjarige gecontroleerd die illegaal in ons land verblijft. De 17-jarige jongeman werd meegenomen naar het commissariaat. De dienst vreemdelingenzaken werd verwittigd.

In tegenstelling tot wat sommigen denken is cannabis geen gelegaliseerde drug. Het is nog steeds illegaal, voor minderjarigen én meerderjarigen. Gebruik en bezit wordt bij minderjarigen steeds vervolgd. Bij volwassenen is gebruik in het bijzijn van minderjarigen, gebruik in het openbaar, invoer vanuit het buitenland, de productie, de verkoop van cannabis (dealen), of het gratis uitdelen en rijden onder invloed van cannabis zonder meer verboden.

Wie zich vragen stelt bij z’n eigen cannabisgebruik of dat van familie of vrienden, kan terecht op de website van de druglijn:www.druglijn.be/aan-de-slag/cannabis

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel