LEUVEN: Aanpak drugs prioriteit voor Leuvense politie

De Leuvense politie hield woensdagnamiddag een grootschalige drugsactie op verschillende plaatsen in Leuven. Elf agenten en drugshond Joy controleerden in totaal 68 personen en met succes. Er werden twaalf processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit- of verkoop.

Bron: Politie Leuven 

 

De politie was woensdagnamiddag zichtbaar aanwezig op tal van plaatsen in Leuven waarvan geweten is dat er drugs gedeald wordt of er sterke vermoedens naar zijn. Zo werd er gepatrouilleerd in het stadspark, Rambergpark, Wolfspoortpad, Park Redingenhof, De Bruul, de Dijleterrassen, parkje in de Noormannenstraat en Kaboutermannenstraat, Handbooghof, Kolveniershof, Tuin De Walque, Sint-Geertruiabdij, Klein Begijnhof, Katelijnenhof, Park Keizersberg in Leuven. Voorts werd ook het Park Sint-Lambertus in Heverlee en Park Michotte in Kessel-Lo gecontroleerd.

68 personen werden onderworpen aan een controle. Hun bagage werd doorzocht door drugshond Joy. Tien meerderjarige personen kregen een proces-verbaal voor bezit van softdrugs en een man kreeg een proces-verbaal voor bezit van heroïne. Daarnaast werd ook een drugsdealer gevat, de man had marihuana bij zich verdeeld in kleine pakketjes, klaar voor de verkoop. De lokale recherche voert het verdere onderzoek.

Controle drugs in de gevangenis

Gelijktijdig werd er een actie uitgevoerd in de Leuvense Hulpgevangenis in de Maria-Theresiastraat. Zes gedetineerden die op het regime halve vrijheid leven, werden bij hun terugkeer in de gevangenis gecontroleerd. De stille drugshond ging bij vier van hen zitten. Ze werden gefouilleerd, maar er werd geen drugs gevonden.

Preventie en sensibilisering

Drugs is een van de criminaliteitsfenomenen die de Leuvense politie prioritair aanpakt, samen met haar partners. Dit gebeurt zowel achter de schermen door het voeren van onderzoeken als met zichtbare acties in het straatbeeld. De politie wil hiermee enerzijds een duidelijk signaal geven dat drugs niet getolereerd wordt in Leuven. Anderzijds wil ze hiermee de druggerelateerde overlast en criminaliteit zoals geluidshinder, diefstallen, heling, … in de kiem smoren.

In tegenstelling tot wat sommigen denken is cannabis geen gelegaliseerde drug. Het is nog steeds illegaal, voor minderjarigen én meerderjarigen. Gebruik en bezit wordt bij minderjarigen steeds vervolgd. Bij volwassenen is gebruik in het bijzijn van minderjarigen, invoer vanuit het buitenland, de productie, de verkoop van cannabis (dealen), of het gratis uitdelen en rijden onder invloed van cannabis zonder meer verboden.

Wie zich vragen stelt bij z’n eigen cannabisgebruik of dat van familie of vrienden, kan terecht op de website van de druglijn:www.druglijn.be/aan-de-slag/cannabis.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel