LEUVEN: 14e Erfgoeddag26 activiteiten op 14 locaties

Op zondag 27 april 2014 is het voor de 14de keer Erfgoeddag in Leuven. Meer dan 30 erfgoedpartners in Leuven zorgden voor een goed gevuld programma dat helemaal in het teken staat van het thema ‘Grenzeloos’. Er is keuze uit 26 verschillende activiteiten, verspreid over 14  locaties in de stad.

Het stadhuis is het kloppende hart van de Erfgoeddag in Leuven. Het huisvest vijf activiteiten en het centrale infopunt. Het is de ideale plek om je erfgoeddagbezoek te starten. In de schatkamer van het stadhuis draait alles rond de oudste bron van het Leuvens dialect, een enquêteschriftje uit 1885-86. “De tentoonstelling rond dit erfgoedstuk en de vertelsessies door de Academie voor het Leuvens dialect zullen aantonen dat het ‘Leives’ zijn (tijds)grens vandaag nog niet bereikt heeft”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a).

In de wandelzaal van het stadhuis maakt het stadsarchief het publiek wegwijs in de naamgeving van enkele belangrijke Leuvense pleinen. Via archiefbeelden wordt bijvoorbeeld de historiek achter ‘het Ladeuzeplein’ of het ‘Rector De Somerplein’ geduid. Aansluitend bij de expo voorziet de Koninklijke Leuvense Gidsenbond ook een wandeling langs deze bewuste Leuvense pleinen.

In Museum M – Leuven meet de tentoonstelling Ravage de schade op, die kunst en erfgoed in tijden van oorlog en conflict lijden. Het hele museum staat in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De Sint-Pieterskerk van Leuven onderging dan weer een grondige binnenrestauratie. Enkele restaurateurs vertellen er vurig over hun werk: ze tonen enkele gerestaureerde stukken en duiden de verschillende disciplines en de noodzaak van restauratie. Nog in de kerk laat Damiaan Vandaag de bezoekers kennismaken met een zeldzaam muzikaal erfgoedstuk dat recent werd ontdekt in de Damiaancollectie van de paters Picpussen. Het is een bijzonder Hawaiiaans muziekhandschrift dat inzicht geeft in hoe er in de 19de eeuw muziek werd gemaakt op Hawaï en Molokaï toen Damiaan er werkte.

Ook KADOC is van de partij en toont hoe kunstenaars in Arabische kalligrafie de grenzen van de traditie aftasten en in dialoog gaan met het westen. Drie van de vier Leuvense beiaarden ruilen op Erfgoeddag hun typisch Vlaamse repertoire in voor Turkse en Marokkaanse muziek. Op die manier willen ze 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie vertalen op hun klokken en door heel de stad laten klinken.

Alle info over het programma is te vinden op www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag. De programmaboekjes zijn gratis te verkrijgen viaerfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 85 en aan de balies van Toerisme Leuven, Naamsestraat 3 en de Bib Leuven, Diestsevest 49.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel