Leerlingen Haachtse school verkozen tot beste Vlajo Mini-onderneming van Vlaams-Brabant

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Woensdag streden acht Vlaamse-Brabantse Vlajo Mini-ondernemingen voor de provinciale titel van beste Vlajo Mini-onderneming 2016. Uit honderdentwintig Vlaams-Brabantse Vlajo Mini-ondernemingen werden acht finalisten geselecteerd op basis van hun businessplan. Zij verdedigden hun onderneming voor een professionele jury met het oog op de provincietitel. Het enthousiaste team van Scanda uit het Don Bosco Instituut in Haacht  won de spannende strijd met nauwkeurige 3D-scans van gebouwen voor B2B-toepassingen.

Alles is scanbaar

Onder het motto “Alles is scanbaar” legden de gedreven leerlingen uit het Don Bosco Haacht hun concept uit aan de jury, nl. het maken van nauwkeurige 3D-scans van gebouwen. Hun missie was duidelijk: de fysieke wereld vermengen met de virtuele wereld om zo mee te bouwen aan de toekomst door technologie te stimuleren. In tegenstelling tot vele klassieke mini-ondernemingsmodellen, richten zij hun diensten tot bedrijven en niet tot de individuele consument.

“We hebben ons heel goed voorbereid en echt het beste van onszelf gegeven”, zegt Elise De Beys, CEO van Scanda, “De andere presentaties waren echt sterk dus het kwam als een complete verrassing, waar we heel blij mee zijn.”, gaat ze verder.

Acht sterke finalisten

Het was duidelijk een moeilijke klus voor de jury om een winnaar te kiezen. Scanda nam het namelijk op tegen 7 andere ijzersterke finalisten: We-Scan van het Virgo Sapiensinstituut Londerzeel (met QR-code gepersonaliseerde T-shirts en sweaters), Mappin van het Sint-Pieterscollege Leuven (uit kurk geproduceerde wereldkaarten), Store-It uit het Sint-Godelieve Instituut Kapelle-op-den-Bos (innovatieve opbergsystemen), Suono uit het Sint-Pieterscollege Leuven (houten geluidsversterkers), Lumos uit het Koninklijk Atheneum Tienen (designlampen gemaakt van gerecycleerde bokalen en ginflessen), Secret Message uit het Virgo+ Vilvoorde (wonderbox en secret tube) en Easyride uit het Sint-Theresiacollege Kapelle-op-den-Bos (applicatie om je rijgedrag in kaart te brengen).

“Het niveau van alle deelnemers lag erg hoog en de teams kwamen zeer innovatief uit de hoek.” zegt jurylid Laura Terlaeken van Voka Vlaams-Brabant. “Bovendien waren ze allen zeer goed voorbereid. Voor ons stonden echte ondernemers en geen 17-18 jarigen die een presentatie voor de klas hielden”, gaat ze verder. “Mooi om zo’n ondernemerschap en teamgeest te zien bij jongeren van die leeftijd”.

Europese finale in het verschiet?

Scanda mag onze provincie vertegenwoordigen tijdens de Vlaamse Finale in Brussel op woensdag 27 april. Daar neemt de Vlaams-Brabantse laureaat het op tegen de finalisten uit West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

De winnaar wordt bekend gemaakt op de Vlajo Awards slotshow in Walibi op zaterdag 30 april 2016 en mag de Vlaamse eer hoog houden op de Europese finale die in juli plaatsvindt in Zwitserland.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens