Leerlingen baas in funshopping winkel Unikamp Aarschot

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Twintig leerlingen van PISO uit Tienen mochten afgelopen vrijdag funshopping winkel Unikamp in Aarschot uitbaten. Het ging om een onderwijsproject van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Via deze talentenstage liepen leerlingen uit de 1e graad secundair onderwijs een halve dag stage in een bedrijf. Ze werden uitgedaagd om in een niet-schoolse omgeving hun ondernemende kwaliteiten in te zetten.

Werken bij Unikamp Aarschot was plezierig en inspirerend voor de leerlingen die zo het bedrijf, hun eigen ondernemende talenten en deze van anderen beter leerden kennen. De twintig leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van Unikamp Aarschot de handen uit de mouwen te steken, klanten verder te helpen en hun talenten te bewijzen bij hun droomcoach. Schepen Mattias Paglialunga reikte na afloop aan alle jongeren een talentendiploma uit.

“Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Jurn Van den Meerssche, hoofdcoördinator basisonderwijs bij Vlajo en ontwikkelaar van de Talentenstage. “Ze werden natuurlijk ook bijgestaan door het vaste personeel van Unikamp Aarschot.”

Onderwijsminister Hilde Crevits juicht het initiatief toe. Ook in haar beleidsnota gaat er veel aandacht naar het stimuleren van ondernemingszin en ondernemerschap. “Vlaanderen is groot geworden door ambachtslieden, mensen met zin voor initiatief en een passie voor ondernemen. Nog steeds hebben we nood aan ontzettend veel jongeren die initiatief nemen en ondernemend zijn, aan jongeren die een eigen zaak willen beginnen of een onderneming willen leiden, aan innovatieve werknemers. Met het Actieplan Ondernemend Onderwijs willen we bij jongeren ondernemingszin stimuleren en via het onderwijs een positieve kijk meegeven op ondernemingszin en ondernemerschap. We bieden scholen, leraren, hogescholen en universiteiten in Vlaanderen heel wat handvatten om hiermee aan de slag te gaan in en buiten de muren van het klaslokaal. Een brede, uitdagende leeromgeving doet jongeren al hun talenten ten volle ontwikkelen, hun grenzen kennen, maar ze ook leren verleggen.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans