Laagste cijfer diefstallen uit wagens op tien jaar tijd

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In 2016 registreerde de Leuvense politie 219 feiten van diefstal aan of uit een wagen. In 18 gevallen of 8,2 % ging het om een poging. Het aantal geregistreerde feiten ligt 72 feiten (24,7 %) lager dan het cijfer van 2015. De cijfers gaan trouwens al verschillende jaren in dalende lijn met een uitzondering voor het jaar 2014. In 2016 werd zelfs het laagste aantal feiten van de voorbije tien jaar genoteerd.

Gemiddeld werden in 2016 elke maand 18 feiten aangegeven, in 2015 was dat 24 per maand. In februari 2016 werd een lichte piek geregistreerd, namelijk 37 feiten, vooral te wijten aan twee reeksen van in totaal 21 diefstallen van gps-modules en airbags uit auto’s van het merk Mercedes. Daarna stopte de reeksen met uitzondering van nog een klein reeksje van vier feiten in september.

In ruim 63 % van de gevallen, 109 feiten, ging het om een diefstal aan of in een personenwagen. Daarnaast ging het om lichte vrachtauto’s en voertuigen voor meerdere doeleinden. Ook in een vrachtwagen, een paardentrailer, een bus en een kampeerauto werd ingebroken.

Mercedes was het populairst bij inbrekers. In totaal ging het om 36 auto’s van het Duitse merk. Dat hogere cijfer is vooral te wijten aan twee reeksen inbraken in februari ( een reeks van dertien en eentje van acht Mercedessen) en een kleinere reeks van vier wagens in september, waarbij vooral airbags en gps-modules werden geviseerd. Verder werd ingebroken in 25 Citroëns, 23 Volkswagens en achttien Peugeots. In mindere mate werden de merken BMW (13 feiten), Fiat (12), Renault (10), Toyota (10), Ford (9) en Opel (9) bezocht.

Meer dan de helft van de wagens waarin werd ingebroken was hooguit twee jaar oud. Bij meer dan drievierde van de feiten was het voertuig maximum vier jaar oud. De oudst bezochte wagen was 23 jaar oud.

Opvallend is het hoge aantal diefstallen van gereedschap en werktuigen, goed voor 99 voorwerpen. Vorig jaar werden 71 gestolen werktuigen aangegeven. Dat wijst er op dat de nationale trend van diefstallen van werkmateriaal uit lichte vrachtauto’s vooral in de buurt van werven, zich ook in Leuven voordoet. Verder werd onder andere 37 keer melding gemaakt van de diefstal van een gps (19 vaste gps-toestellen, 18 draagbare gps-toestellen) en10 keer van de diefstal van een laptop. Ook 44 nummerplaten werden aangegeven als gestolen evenals 70 documenten die bij het voertuig hoorden.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer