KU Leuven start meldpunt voor seksuele intimidatie

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense universiteit is vandaag gestart met een centraal meldpunt voor seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Dat staat open voor zowel studenten als personeel. Zij kunnen er bij een aantal vertrouwenspersonen terecht met hun vragen en klachten.

De beslissing van de KU Leuven kwam er nadat zich de voorbije jaren enkele incidenten hadden voorgedaan, zowel in Leuven als aan andere Vlaamse universiteiten. Seksuologe Cathelijn Kames besloot er een thesis over te schrijven. Daaruit bleek 12 tot 20 procent van alle studenten vorig jaar – op internationaal vlak – slachtoffer was geweest van seksueel getint gedrag of expliciete verzoeken van docenten. Aan de KU Leuven liepen vorig academiejaar 25 meldingen binnen, dit jaar staat de teller al op 20.

Het meldpunt staat niet alleen open voor mensen die strafbare feiten willen meedelen. Het wil ook een luisterend oor bieden voor personen die dubbelzinnige opmerkingen kregen, werden begluurd of ongewenste berichten kregen. Het meldpunt schat de situatie in en verwijst de melder vervolgens naar politie, slachtofferhulp of een intern zorgteam.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans