KU Leuven onderzoekt manuscript uit achtste eeuw

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Onderzoekers van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven gaan de Codex Eyckensis onderzoeken, dat meldde nieuwsagentschap Belga. Dit geïllustreerde evangelieboek in het Latijn uit de achtste eeuw is het oudste boek uit de Lage Landen. Het boek wordt daarvoor voor de allereerste keer verhuisd vanuit Maaseik naar de universiteitsstad.

In het kader van het onderzoek zullen hoogleraar Lieve Watteeuw en haar team met nieuwe onderzoeksmethoden onder meer de kenmerken van de kleurpigmenten, de kleurstoffen en het perkament bestuderen.

“We hopen ook meer te weten te komen over de positie van het handschrift in die tijd. We weten dat het werk paste in de traditie van Ierse monniken die als missionaris naar het vasteland kwamen om de bevolking te kerstenen, maar hoe de codex zich verhoudt tot andere werken uit zijn tijd is nog niet helemaal duidelijk”, aldus Watteuw.

De Codex Eyckensis werd in de 8e eeuw vervaardigd in de abdij van Echternach. Meteen daarna werd de codex door aartsbisschop Willibrord naar Aldeneik gebracht om zijn definitieve thuis te vinden in Maaseik. Voor het onderzoek aan het KU Leuven wordt het boek voor de eerste keer in zijn geschiedenis verplaatst uit Maaseik. De codex maakt deel uit van de schat van Sint-Catharinakerk, waar het werk vereerd wordt als reliek.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer