KU Leuven belegt voor meer dan een miljard euro

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De zes Vlaamse universiteiten beheerden eind 2015 samen voor 1,84 miljard euro aan geldbeleggingen. Dat is 373 miljoen euro meer dan de 1,47 miljard euro beleggingen eind 2013. De KU Leuven is met 1,06 miljard euro de grootste belegger. De Vlaamse hogescholen komen samen dan weer maar aan 181 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

De KU Leuven is met 1,06 miljard euro veruit de grootste geldbelegger. De geldbeleggingen aan de Leuvense universiteiten stegen op twee jaar tijd ook met ruim twintig procent. In het jaarverslag van de KU Leuven staat daarover: “De geldbeleggingen worden voorzichtig beheerd conform het strategisch kader voor het beheer van de financiële middelen van de KU Leuven, van KU Leuven Research & Development en van het UZ Leuven”.

Bij de hogescholen liggen de bedragen duidelijk lager. Ook al ontbreken in de tabellen enkele hogescholen, samen is in de cijfers sprake van 181,5 miljoen euro. Dat cijfer was de voorbije jaren relatief stabiel. Veel hogescholen hebben amper of geen geldbeleggingen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer