Koffiebar Mister Bean stelt schilderijen tentoon Tentoonstelling Public Domain / Against Protocol

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
271 Views
door Stefan Van de Weyer

Twee collecties met in totaal elf olieverfschilderijen van Dieter F Mertens sieren de muren van koffiebar Mister Bean in Kessel-Lo vanaf 28 mei tot 5 augustus 2017.

Acht portretten uit de collectie “Public Domain” tonen niet bekende Vlamingen, hoofdzakelijk mensen uit het Leuvense. Ze vormen onderdeel van een reeks “Public Domain” waarbij de kunstenaar ons aangeeft dat de informatie die we op social media delen, niet altijd onder onze controle blijft. “Bewust of onbewust geven we onszelf bloot en uit handen op social media. Deze virtuele informatie gaat zijn eigen weg en duikt op onverwachte momenten op,” meent dieter.f.mertens. Nogal letterlijk claimt hij persoonlijke onlinefoto’s en maakt hij deze vluchtige beelden tot de zijne via een andere techniek, het klassieke olieverfportret.

Ook drie levensgrote portretten van zowel de Belgische, de Nederlandse als de Britse koningin zijn te bezichtigen.

Kunstenaar dieter.f.mertens suggereert aan de hand van drie portretten van koningin Maxima van Nederland en koningin Mathilde van België en Thè Queen de onwaarschijnlijke setting dat een koningin naakt zou poseren in zijn atelier. Hij geeft daarmee uitdrukking aan het onmogelijke evenwicht tussen de “persoon” en het “ambt”. Koninginnen zijn immers beschermd door protocol. Maar worden ze daardoor wel beschermd? Het protocol verhindert ons een authentiek gesprek met een koningin te voeren; we mogen haar geen rechtstreekse en persoonlijke vragen stellen. Ook al verlangt ieder mens naar een authentieke interactie met zijn omgeving, toch zal een koningin zich niet blootgeven aan de mensen om zich heen.

De portretten suggereren telkens een koningin in een heel intieme setting; waardoor het even lijkt alsof ze haar ambt naast zich neerlegt en heel even mag gezien worden als “persoon” en zelfs als begeerlijke, schuldbewuste of flirtende vrouw.

De kunstenaar vertelt echter dat deze werken niet over het koningshuis gaan, maar eerder over onmogelijke vriendschappen. Een intieme vriendschap ontstaat pas wanneer iemand zich blootgeeft. In veel contexten is dit niet echter niet vanzelfsprekend en blijven we achter met een verlangen naar meer, meer inhoud, meer persoonlijkheid, meer authenticiteit, meer echtheid. We verkeren in de onmogelijkheid de cruciale stap te zetten in dit persoonlijk contact. Hoezeer alle partijen dit ook willen, het keerpunt wordt niet bereikt.

De portretten zijn tijdens de volledige periode van de tentoonstelling vrij te bezichtigen in de koffiebar Mister Bean tijdens de openingsuren. Mister Bean serveert daarbij uitstekende koffie, bagels met uitzonderlijke toppings, dagverse soep, taart en verse fruiten groentesappen. Thomas Vreriks draagt kunstenaars en jonge ontwerpers een warm hart toe en presenteert hun werk graag in zijn koffiebar. Hij geeft de stationsbuurt een artistiek kantje en brengt daarmee een nieuwe wind en een hippe boost in dit stadsgedeelte.

De Wijgmaalse kunstenaar dieter.f.mertens (°1971) creëert zijn collecties rond eenvoudige ideeën. Eén enkel concept is de drijvende kracht. dieter.f.mertens verzamelt gemoedstoestanden die zijn idee uitdrukken en hij bouwt beelden die die gevoelens weergeven. Teleurstelling, vertrouwen, verlossing, risico zijn slecht enkele voorbeelden. Duisternis, zij het in gedachte of in beeld, is alom aanwezig.

Alle werken zijn te koop. Prijzen op aanvraag bij de kunstenaar of via prijslijst bij Mister Bean.
Meer informatie en bijkomend beeldmateriaal bij: dieter.f.mertens@gmail.com of www.dietermertens.com  

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer