Kartuizerklooster omgevormd tot Child Convent

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Ruim 500 jaar na de eerste steenlegging breien de KU Leuven en het UZ Leuven een nieuw hoofdstuk aan de rijke geschiedenis van het Kartuizerklooster. In samenspraak met verschillende partners en met de buurtbewoners dopen ze het 15e-eeuwse klooster om tot Child Convent.

De KU Leuven, het UZ Leuven en de vzw Z.Org KU Leuven dopen het voormalige Kartuizer- en Kapucijnenklooster om tot Child Convent. Drie partners bundelen op de site de krachten om kinderen met ontwikkelingsproblemen te begeleiden.

  • De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de KU Leuven die onder andere jonge artsen opleidt die zich specialiseren in de groei, gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen
  • Het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) dat kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand, met verstandelijke beperkingen en mogelijke gedragsproblemen helpt, onderzoekt en voor hen zorgtrajecten opstelt.
  • Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG VBO) dat zorgt voor ambulante begeleiding en behandeling van kinderen en jongeren met psychische en psychiatrische problemen.

De herbestemming van het Kartuizerklooster gaat gepaard met de nodige werkzaamheden. Zo worden de historische restanten van de site gerestaureerd en komt er een nieuwbouw op de plaats waar vroeger de kerk stond én op de plaats van de huidige noodkapel. De voorbereidende werkzaamheden gaan in de loop van dit jaar van start. In 2018 gaan de eigenlijke werken in uitvoering.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans