Kantorenmarkt in Leuven zit fors in de lift

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De kantorenmarkt in de Vlaamse provinciesteden wint fors terrein ten opzichte van Brussel. Ook in Leuven zitten de verkoop en verhuur van kantoren stevig in de lift. Zo werd er vorig jaar 21 procent meer kantooroppervlakte verhandeld dan in 2014.

Toenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen zorgen ervoor dat bedrijven en overheden almaar vaker het centrum van Brussel verlaten en richting Vlaanderen trekken. Zo werd er het voorbije jaar in Brussel 40 procent minder kantooroppervlakte verkocht en verhuurd als het jaar voordien. Dat blijkt uit een trendsrapport van Group Hugo Ceusters – SCMS. Brussel blijft weliswaar de grootste regionale kantorenmarkt, maar de verhandelde kantooroppervlakte daalde er met 37,5 procent.

Van die ‘val’ profiteren vooral de Vlaamse provinciesteden. De Vlaamse kantorenmarkt zag haar aandeel vorig jaar met liefst 12 procent stijgen ten opzichte van 2014. Of concreter: sinds vorig jaar wordt bijna de helft van de verkochte of verhuurde kantooroppervlakte in ons land verhandeld in Vlaanderen.

De grootste winnaar vorig jaar was Mechelen: daar ging de verhandeling van kantooroppervlakte in een jaar tijd met 85 procent omhoog. Tweede beste speler was Leuven met +21 procent. Het lijkt er dus op dat Leuven mee profiteert van de slechte bereikbaarheid en de hoge kantoorprijzen in Brussel.

Foto: pcruciatti / Shutterstock.com

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans