Kabinet minister Jambon reageert op afgelast EK-dorp "Burgemeester is verantwoordelijk"

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Burgemeester Tobback stelt dat een EK-dorp op het Martelarenplein niet haalbaar is door de bijkomende veiligheidsmaatregelen die de hogere overheid oplegt maar dat klopt niet volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “We leggen niks op en we verbieden ook niks”, klinkt het.

De handelaars van het Martelarenplein in Leuven hadden grote plannen tijdens het EK voetbal. Zo wilden ze een mini-stadion bouwen op het plein, inclusief twee grote schermen, tribunes en een kunstgrasveld. Burgemeester Tobback gaf ook toestemming voor het event maar moest terugkomen op die beslissing, naar eigen zeggen naar aanleiding van de omzendbrief van het kabinet van minister Jan Jambon. “Door de extra veiligheidsmaatregelen wordt een dergelijk evenement simpelweg te duur”, klonk het.

Het kabinet van minister Jan Jambon reageert nu en stelt dat ze helemaal niets opleggen. “En we verbieden ook niets”, klinkt het. “De burgemeesters beslissen autonoom. De omzendbrief die we hebben uitgestuurd, legt enkel uit hoe de bestaande wetgeving in elkaar zit. Heel wat burgemeesters en korpschefs hadden ons om verduidelijking gevraagd gezien het huidige dreigingsniveau. De omzendbrief is dus een soort menukaart waaruit de burgemeester kan kiezen om de veiligheid tijdens EK-evenementen te garanderen. Het is aan de burgemeester en aan niemand anders om te beslissen over de veiligheidsmaatregelen. De burgemeester is bevoegd en verantwoordelijk. De minister van Binnenlandse Zaken heeft in deze kwestie geen enkele bevoegdheid.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens